RIskimaista saapuvia ei tällä hetkellä pakoteta karanteeniin. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ylilääkäri vaatii IS:ssä kovia tiukennuksia karanteeneihin

Koronavirus on levinnyt loppukesästä erityisesti matkailijoiden kautta.

Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broas vaatii karanteenisääntöjen tiukentamista toisen korona-aallon estämiseksi, uutisoi Ilta-Sanomat.

Suomen uusista koronavirustartunnoista merkittävä osa on lähtöisin ulkomailta. Broasin mukaan lähes kaikki hänen tietämänsä tartunnat voidaan jäljittää ulkomailta tulleisiin ihmisiin, jotka eivät ole noudattaneet karanteeniohjeita.

– Saimme kitkettyä epidemian pitkälti jo pois, ja uudet tartunnat lähestulkoon loppuivat kesä-heinäkuun aikana, mutta nyt olemme matkalla kevään tilanteeseen. Ihmiset matkustelevat ympäri Eurooppaa ja maailmaa eivätkä noudata karanteenisuosituksia Suomeen palatessaan, Broas valittelee.

Broas kehottaa poliittisia päättäjiä toimimaan määrätietoisesti, jotta tartuntamäärien nousu saataisiin keskeytettyä. Tärkeintä olisi muuttaa riskimaista tulevien karanteenimääräys omaehtoisesta suosituksesta viranomaisohjeeksi.

– On selvää, että nyt pitää toimia ja tehdä selviä päätöksiä, jotta tämän tyyppinen huolimattomuudesta johtuva tartuntojen leviäminen estetään, Broas kommentoi.

Tällä hetkellä viranomaispäätös karanteenin asettamisesta toteutuu vain, jos henkilö on ollut tekemisissä koronavirukseen sairastuneen kanssa. Muissa tapauksissa riskialueilta saapuvia kehotetaan vain välttämään lähikontakteja.

Yhteiskunnan avoimena pysyminen edellyttää Broasin mukaan tilanteeseen puuttumista kovalla kädellä. Mikäli ihmiset eivät noudata karanteeniohjeita, tulisi viranomaisten tiukentaa sääntöjä.

– Tällä systeemillä epidemian leviämisriski on todella suuri, etenkin nyt kun ihmiset palaavat elokuun aikana kouluihin työpaikoille ja normaaliin elämään. Kahden viikon karanteeni on yksilötasolla huomattavasti pienempi ongelma kuin sen rikkomisesta koituvat yhteiskunnalliset ja terveydelliset seuraukset, Broas varoittaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt