X
SULJE MAINOS
Koronanäytteenoton kriteerit ovat muuttuneet Pirkanmaalla. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ylilääkäri tyrmistyi: Kukaan ei tiedä, paljonko koronaa liikkuu

Mitä ei mitata, sitä ei ole, Harri Tohmo sanoo.

Anestesiologian ja tehohoidon ylilääkäri Harri Tohmo on tyrmistynyt Pirkanmaan sairaanhoitopiirin linjauksesta, jonka mukaan kahdesti rokotettujen ei tarvitse enää hakeutua koronatestiin.

– Testaa ja jäljitä loppuu kun ei testata. Kukaan ei tiedä missä ja paljonko koronaa liikkuu, Harri Tohmo toteaa Twitterissä.

Linjauksen taustalla ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreet suositukset, joiden mukaan vain harva kahdesti rokotettu sairastuu koronan vakavaan muotoon. THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan tähän mennessä sadastatuhannesta kahdella annoksella rokotetusta henkilöstä noin kaksi on sairastunut sairaalahoitoa vaativaan koronatautiin.

– Täysin rokotettujen (kaksi rokoteannosta ja viimeisestä annoksesta yli viikko) henkilöiden ei tarvitse hakeutua koronanäytteenottoon, mikäli heillä on lieviä hengitystieinfektion oireita. Tämä suositus ei koske henkilöitä, joiden tiedetään altistuneen koronavirustartunnalle eikä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä – heitä testataan edelleen matalalla kynnyksellä, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ohjeistaa nettisivuillaan.

Harri Tohmo on pöyristynyt linjauksesta.

– [Pääministeri] Sanna Marin (sd.) ja valtioneuvosto voivat julkaista jouluksi kirjansa ”Kuinka Suomi voitti koronan ..” Mitä ei mitata, sitä ei ole. Sairaat ottakoon vuoteensa ja käyköön, Tohmo toteaa.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kaipaisi malttia kahdesti rokotettujen testauksen lopettamiseen.

– Testataanko 2x rokotettuja kohta lainkaan, kun vain harva heistä sairastuu koronan vaikeaan muotoon? Pirkanmaa lopetti jo, mutta itse kaipaan linjaukselle parempaa riskinarviointia, Lehtonen toteaa Twitterissä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt