A-klinikka Oy:n avohoitopalvelujen ylilääkäri Markus Partanen paljastaa Turun Sanomille, että runsaasta maitotuotteiden käytöstä saattaa olla apua krapulan aiheuttamiin pitkittyneisiin oireisiin.
Niiden vaikutus perustuu suureen kalium-, kalsium- ja magnesium-pitoisuuksiin. Alkoholi vähentää näiden aineiden pitoisuutta kehossa, jonka vuoksi maitotuotteet voivat auttaa paikkaamaan puutostilaa.
Omaa oloa voi Partasen mukaan helpottaa myös nauttimalla hiilihydraattipitoista ruokaa, ei-alkoholipitoisia juomia, juomalla runsaasti vettä, lepäämällä ja jopa kevyellä liikunnalla. Varsinaista parannuskeinoa krapulaan ei kuitenkaan ole.
– Jos on nestevajetta, päänsärkyä, pahoinvointia tai heikotusta, apteekista ilman reseptiä saatavista närästys- ja särkylääkkeistä voi olla apua, ylilääkäri Partanen vinkkaa TS:lle.
– Juomisen aikana krapulaa pystyy lieventämään juomalla vettä, vähentämällä kokonaisalkoholimäärää, välttämällä humalajuomista ja jakamalla annokset pidemmälle ajalle. Alkoholia nauttiessa kannattaa syödä jotain: silloin alkoholin imeytyminen hidastuu ja krapulaoireet voivat olla lievemmät, Partanen ehdottaa.
Pihlajalinnan päihdesosiaalityöntekijä-kouluttaja Jyrki Lausvaara tyrmää kikan, jonka mukaan seuraavana päivänä nautitulla alkoholijuomalla voisi lievittää krapulaa.
– Ainoa, mikä auttaa, on lepo ja aika.
Krapula on alkoholin käytöstä seuraava vieroitusoire. Oireilu alkaa yleensä 4-12 tunnin kuluttua juomisesta ja on pahimmillaan noin 1-2 vuorokauden jälkeen juomisen lopettamisesta. Oireet pahenevat, kun alkoholi on poistunut kokonaan elimistöstä.