X
SULJE MAINOS
Pfizerin rokotepullo. LEHTIKUVA/AFP Jack Guez

Ylilääkäri lyö faktat pöytään – tyrmäys rokote-epäilyille

Panu Jaakkolan mukaan viranomaisilta ja viestinnän ammattilaisilta tarvitaan kohdennettua informaatiota.

Syöpätutkimuksen professori ja Läntisen syöpäkeskuksen ylilääkäri Panu Jaakkola tyrmää Twitterissä koronarokotteiden haittavaikutuksiin liittyvät huhut ja epäluulot.

– Asian viestiminen ei ole onnistunut, vaikka mRNA-rokotteiden yleisiä ja harvinaisia haittoja ja ilmoituksia on tutkittu valtavilla potilasmäärillä. Suuremmilla kuin yhdenkään lääkkeen tai rokotteen koskaan aiemmin, Jaakkola korostaa ja listaa esimerkkejä tutkimuksista, joiden perusteella rokotteet ovat varsin turvallisia.

Hän muistuttaa, että alkuperäisissä tutkimuksissa oli mukana 37 000 rokotettua ja saman verran plasebo-ryhmässä.

– 6 kuukauden seurantatutkimuksia raportoitu erikseen. Tunnistettu immunoreaktioon liittyvät haitat. USA haittavaikutusilmoituksissa (USA:n viranomaisten rokotehaittojen raportointijärjestelmä VAERS) 90% on näitä tunnettuja haittoja.

Toisessa esimerkkitutkimuksessa on kyse 900 000 rokotetusta Israelissa. Kontrolliryhmäläisiä oli saman verran.

– Tässä tunnistettiin harvinainen myokardiittiriski, Jaakkola kertoo.

Hänen mukaansa Myokardiittitutkimuksia on useita USA:sta ja Israelista.

– US armeija 2,8 milj rokotusta; Kalifornia 2,3 milj ja Israel 2,5 milj rokotettua. Riski vaihtelee välillä 0,002-0,00004%. Kaikki paitsi yksi parantuneet. JAMACardiol 2021;6/ JAMAIntMed 2021; / NEJM 2021; Oct6.

Neljännessä esimerkissä 6,2 miljoonan rokotetun haittoja on katsottu kuuden viikon ajalta, ja seurantatutkimus on tulossa.

Viidennessä esimerkissä USAn viranomainen (CDC) on käynyt läpi 299 miljoonan annoksen haitat kuuden kuukauden ajalta.

– 0,1% rokotteista johtanut haittailmoitukseen. Ei signaalia lisääntyneistä kuolemista, itseasiassa päinvastoin, Jaakkola toteaa.

Hän kuvailee turhautumistaan rokotehaittakeskusteluun.

– Aika tuuleen huutelulta tämä alkaa twitterissä tuntua. Viranomaisilta ja viestinnän ammattilaisilta tarvitaan kohdennettua informaatiota jotta ainakin haitoista huolissaan olevat saisivat tutkittua tietoa heille sopivista somekanavista. Materiaalia kyllä löytyy, Jaakkola sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt