X
SULJE MAINOS
HUSin lääkintäpäällikkö Eero Hirvensalo vuonna 2012 Töölön sairaalassa Helsingissä. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Ylilääkäri LM:lle: Koronapotilaille erilliset sairaalat

Koronapotilaiden hoitamiseen pitäisi perustaa omia koronasairaaloita.

Tätä mieltä on Lännen Median haastattelussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin lääkintäpäällikkö ja valmiusyksikön ylilääkäri Eero Hirvensalo. Hän vastaa HUSin alueella koronapotilaiden hoidon suunnittelusta.

– Koronapotilaiden hoidon eriyttäminen takaisi työrauhan muussa niin ikään tärkeässä potilashoidossa vähemmälläkin työvoimalla.

Sairaaloissa on Hirvensalon mukaan tällä hetkellä tehotonta resurssien kohdentamista, kun koronapotilaat täyttävät jonkin yksittäisen hoitoprosessin vaiheen.

– Ylitäydessä sairaalassa toimiminen koronapotilaiden kanssa vaikuttaa muuhun potilastyöhön selvästi kielteisesti, hän lisää.

Hirvensalon mielestä tilanne, jossa koronapotilaita hoidetaan muiden potilaiden rinnalla, vaikeuttaa pitkällä tähtäyksellä muun hoidon palautumista ennalleen. Hänen mukaansa sairaalat ovat jatkuvassa poikkeustilassa.

Hirvensalo korostaa, ettei terveydenhuolto pitkään kestä tilannetta, jossa ei oleellisesti nosteta terveydenhuollon resursseja ja järjestetä koronapotilaiden hoitoa uudella tavalla.

– Jonkinlainen ratkaisu voisi olla se, että järjestetään koronan hoito erillisenä toimintana, jolloin erillinen koronasairaala ottaisi vastuun potilaiden hoidosta.

Hirvensalon mukaan HUSin alueelle ja ehkä muidenkin yliopistosairaaloiden alueille tulisi muodostaa erillisiä koronayksiköitä tai -sairaaloita. Hän ei tarkoita uusien sairaaloiden rakentamista, vaan toimintojen järjestämistä olemassa oleviin tiloihin. Oleellista on se, että nämä yksiköt ovat eriytettyjä muista hoitoyksiköistä.

Hirvensalo arvelee Lännen Medialle, että mikäli osa kansasta pysyy rokottamattomina, koronapotilaat kuormittavat sairaaloita vielä pitkään, jopa vuosia. Hänen mielestään on kestämätöntä, että yhteiskunnan toimintaa rajoitetaan, vaikka vakavan koronataudin estämiseen on olemassa tehokas rokote.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt