. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ylilääkäri HS:lle: Viitteitä, että kaikki tartunnat eivät tule esille

Markku Mäkijärven mukaan osa koulujen jatkotartunnoista saattaa jäädä huomaamatta.

Vantaan Lehtikuusen koulun 5.‒9. luokkien COVID-19-seulonnassa otettiin viime viikolla lähes 400 näytettä. Vantaan kaupunki kertoo, että niistä 1,8 prosenttia oli positiivisia. Luvusta voi päätellä positiivisia tapauksia olleen seitsemän. Todetut tartunnat eivät ole samaa tartuntaketjua.

Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksikön mukaan positiivisten tulosten määrä ei viittaa epidemiaan koulussa, eikä tarvetta koko koulun etäopetukseen siirtämiselle ole tässä vaiheessa.

Kouluissa tapahtuneet laajat altistumiset ovat herättäneet kysymyksiä koulujen rooleista tartuntojen leviämisessä. Runsas altistuneiden määrä ei terveysviranomaisten mukaan ole johtanut juurikaan jatkotartuntoihin. Pääkaupunkiseudulla ollaan leviämisvaiheeseen siirtymisen johdosta siirtämässä toisen asteen opiskelijoita etäopetukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi aiemmin, että noin yhden prosentin kouluissa altistuneista todetaan myöhemmin saaneen jatkotartunnan. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo Helsingin Sanomille, että yhden vantaalaiskoulun seulonnan perusteella ei voi arvioida, että riski ei olisi tätä luokkaa.

Laajemmalle joukolle testejä on tehty aiemmin tänä syksynä ainakin Vantaan Rekolanmäen koulussa, jossa tartuntatautien yksikkö kävi läpi neljä luokkaa. Siinäkään seulonnassa ei löydetty laajamittaista koulussa leviävää epidemiaa, mutta pienestä joukosta löytyi suhteessa enemmän positiivisia tuloksia.

Yhteensä tartuntoja todettiin koulussa ennen marraskuun kuudetta päivää 23. Erityistä on, että testi tehtiin myös 60 oireettomalle ihmiselle ja näistä testeistä kuusi oli positiivisia.

HUSin Mäkijärvi arvioi, että tämä saattaisi viitata siihen, että kouluissa osa jatkotartunnoista jää huomaamatta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi aiemmin, että noin yhden prosentin kouluissa altistuneista todetaan myöhemmin saaneen jatkotartunnan. Mäkijärvi sanoo, että yhden vantaalaiskoulun seulonnan perusteella ei voi arvioida, että riski ei olisi tätä luokkaa.

Myös Lehtikuusen koulun 1,8 prosentin positiivisten osuus antaa Mäkijärven mukaan ”viitteitä, että normaalissa menettelyssä aivan kaikki tartunnat eivät tule esille”.

Mäkijärvi kertoo, että Uudellamaalla kouluissa ja oppilaitoksissa ilmi tulleet tartunnat ovat kasvussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt