X
SULJE MAINOS
Teho-osasto Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä. / LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

Ylilääkäri HS:lle: Tehohoidon suhteen ollaan ihan hilkulla

Kriittinen raja voi tulla pian vastaan sairaalahoidon kapasiteetissa.

Koronaviruksen talviepidemian kiihtyminen on nostanut viime viikkoina myös sairaalahoidon tarvetta. Tällä hetkellä tehohoidossa on 49 potilasta.

Kuopion yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Stepani Bendel arvioi Helsingin Sanomille, että kriittinen raja tulee vastaan noin 5–10 potilaan päästä. Aiemmin on puhuttu 50 tai 60 tehohoitopaikan valtakunnallisesta rajasta.

– Ollaan ihan hilkulla joka tapauksessa, Bendel sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on varoittanut ”erittäin poikkeuksellisista” toimista, jos sairaalahoidon kapasiteetti ylittyy. Hän viittasi torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa uusiin tietoihin, joiden mukaan tehohoitopaikkoja olisikin jäljellä enää yksi.

– Sen jälkeen kun mennään yli 50 tehohoitopaikan, ajamme leikkaustoimintaa radikaalisti alas, Kiuru totesi.

Suomessa on tehohoitopaikkoja yhteensä 255, mutta niitä tarvitaan myös muille kuin koronapotilaille. Aiemmin on arvioitu, että ongelmia syntyy, jos koronapotilaiden osuus nousee yli 25 prosenttiin.

Tällä hetkellä haastavin tilanne on Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella, jossa osuus on 30–35 prosenttia. Tilanne heijastuu erityisesti Meilahden ja Jorvin sairaaloiden toimintaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt