Koronarokotukset alkavat Suomessa. LEHTIKUVA / AFP Vladimir Simicek

Ylilääkäri HS:lle: Rokote ei poista koronarajoituksia

Hanna Nohynekin mukaan maat voivat vaatia maahan tulevilta voimassaolevaa koronavirusrokotetta.

Koronarokotukset alkavat Suomessa tänään. Elämä ei kuitenkaan palaa vielä normaaliksi kuukausiin rokotusten alkamisesta huolimatta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo Helsingin Sanomille.

Esimerkiksi kasvomaskeista ja koronavirusrajoituksista ei voida luopua vielä kuukausiin. Myös turvavälien ja käsihygienian merkitys on suurta vielä rokotusten alkaessakin.

Nohynekin mukaan rajoituksista voidaan luopua, kun virus ei enää leviä yhteisössä.

– Sehän ei ole pelkästään Suomen vaan koko maailman asia.

Ulkomaille matkustaminen on Nohynekin mukaan mahdollista todennäköisesti siinä vaiheessa, kun nähdään, kuinka tehokkaan ja pitkäkestoisen suojan rokote antaa. Hän uskookin, että koronaviruksen kohdalla tulee käyttöön rokotuskortti, joka toimii samalla tavalla kuin esimerkiksi keltakuumeen kohdalla.

– Monet maat voivat ruveta vaatimaan, että maahan voi tulla vain ihmisiä, joilla on voimassa oleva koronavirusrokote, Nohynek arvioi HS:lle.

Ensimmäinen erä koronarokotteita saapui Suomeen lauantaina ja rokotukset on tarkoitus aloittaa tänään sunnuntaina. Ensimmäisessä erässä on rokotteet 5 000 ihmisille ja ne on tarkoitettu tehohoidon henkilöstölle.

Nohynekin arvion mukaan kaikki suomalaiset, jotka haluavat ottaa rokotteen, ovat saaneet sen ensi kesään mennessä. Toistaiseksi Suomessa rokotetta ei anneta alle 16-vuotiaille.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt