Verkkouutiset

Yli puolet nuorista lisäisi paikallista sopimista

Kolmasosa hyväksyisi kilpailijamaita matalammat palkankorotukset työllisyysasteen ja kilpailukyvyn kohentamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen kyselyn mukaan 16–29-vuotiaat nuoret eivät katso paikallisen sopimisen uhkaavan työehtoja tai työntekijöiden neuvotteluvoimaa.

Nuoret arvostavat joustavuutta ja paikallisen sopimisen kaltaisia yksilöllisiä ratkaisuja ja ovat tarvittaessa valmiita tinkimään palkankorotuksista.

– Paikallinen sopiminen näyttäytyykin nuorille, ehkä julkisesta keskustelusta muodostuneen kuvan pohjalta, pikemminkin joustavuuden lisääntymisenä kuin työehtojen tai työntekijöiden neuvotteluvoiman heikentymisen riskinä, Helsingin yliopiston dosentti Hanna Wass toteaa tiedotteessa.

Analyysi perustuu ”Kansalaisuuden kuilut ja kuplat (BIBU)” -tutkimusprojektin yhdessä Taloustutkimuksen kanssa toteuttamaan kyselyyn, joka tehtiin viime vuoden syksyllä internetpaneelissa. Kyselyyn vastasi runsaat 2 000 16–79-vuotiasta suomalaista.

Vastaajista 52 prosenttia haluaisi lisätä työehtojen ja palkkojen paikallista sopimista ja kolmasosa hyväksyisi kilpailijamaita matalammat palkankorotukset työllisyysasteen ja kilpailukyvyn parantamiseksi. Toisaalta puolet nuorista ei pidä palkkajoustoja hyvänä ratkaisuna.

Nuorista 84 prosenttia katsoi, ettei työaikojen pidentämisestä löydy ratkaisua työn tuottavuuden parantamiseksi. Yli joka kolmas ei osannut ottaa kantaa siihen, tulisiko työttömyyskassan jäsenyys muuttaa pakolliseksi. Kantaa ottaneista 36 prosenttia oli pakollisen jäsenyyden kannalla.

Kyselyaineistossa nuoret jakautuivat jäsenyyden osalta kahtia: puolet olivat jäseniä joko ammattiliitossa tai työttömyyskassassa, ja puolet eivät kummassakaan.

– Nuorten näkemyksiä työmarkkinakysymyksistä ja sopimusyhteiskunnan toimintamalleista on tärkeää seurata erityisesti koronakriisin kaltaisissa poikkeusoloissa. Nyt tehtävillä päätöksillä on suuri vaikutus nuorten työurien kehittymiseen, Hanna Wass sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)