Räntää ja lunta on luvassa paikoin eteläänkin. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Yli kymmenen senttiä lunta – ajokelistä varoitetaan

Lumipyry jyllää Suomen yllä jopa kolme päivää.

Pohjoiseen on tänä viikonloppuna tulossa ensimmäinen kunnon lumipyry. Lauantaista maanantaihin kestävästä tuiskusta saatiin esimakua lauantaiaamuna, kun eri puolella Lappia mitattiin jopa yli kymmenen senttiä lunta.

Sääpalvelu Foreca kertoo jakamansa kuvan yhteydessä (alla), että ainakin Enontekiön Näkkälässä lunta on tullut jo 11 senttiä. Päivän edetessä lumisateiden painopiste siirtyy Etelä- ja Keski-Lappiin.

– Kolmen päivän aikana lauantaista maanantai-iltaan lunta voi sataa Keski-Lapista Koillismaan itäosaan 10–30 senttimetriä. Kun mukana on myös puuskainen tuuli, ajokeli on huono. Lunta sataa paikoin myös maan keskiosassa, mahdollisesti etelässäkin, mutta määrä jää pieneksi, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala toteaa Forecan blogissa.

Ajokeli on muuttunut lumisateiden myötä monin paikoin huonoksi. Tieliikennelaitos ja ilmatieteen laitos varoittavat mustasta jäästä, liukkaasta ajokelistä sekä lumi- ja räntäsateista etenkin pohjoisessa Suomessa. Talvirenkaiden käyttöä suositellaan.

Lauantaina tuuli alkaa voimistua ja puhaltaa etelässä sekä maan keskivaiheilla lounaasta. Lapissa tuuli kääntyy vähitellen puhaltamaan koillisesta.

Viikonlopun aikana lumisateet voivat siirtyä myös muualle Suomeen.

– Lapissa sekä monin paikoin Koillismaalla pyryttää lunta, mutta myös maan keskiosassa alkaa tulla paikallisesti räntää tai lunta. Sunnuntaina illalla lunta ja räntää alkaa sataa yleisemmin maan keskiosassa, pohjoisessa tulee edelleen ajoittain vettäkin. Maanantain vastaisen yön aikana lumisade voi yltää etelään asti, varsinkin lounaaseen, Latvala ennustaa.

Lauantaina lämpötilat asettuvat etelässä 4-9 asteen väliin. Sunnuntaina elohopea kohoaa etelässäkin enää 1-5 asteeseen.

Seuraavaa lumipyryä voidaan odottaa maahan jo keskiviikoksi tai torstaiksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt