Karanteeniin asetetaan noin 40 henkilöä. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Yli 460 joukkoaltistumista − täällä virus on levinnyt

Koulujen osuus joukkoaltistumisissa on silmiinpistävä.

Uutiset joukkoaltistumisista koronavirukselle ovat olleet viime viikkoina päivittäisiä. Niiden kokonaismääristä ei ole toistaiseksi virallisilta tahoilta kerrottu.

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että HUSin alueella yleisimmät paikat joukkoaltistumisille ovat olleet koulut ja oppilaitokset. Hänen mukaansa 37 prosenttia HUSin alueen altistuksista on tapahtunut oppilaitoksissa ja päiväkodeissa. Päiväkotien merkitys on Ruotsalaisen mukaan kuitenkin selvästi kouluja pienempi.

Toiseksi yleisin altistumispaikka on ollut harrastukset ja erilaiset tilaisuudet (18 %). Lähes yhtä paljon altistumisia on tapahtunut samassa taloudessa asuvien tai muun lähipiirin keskuudessa (17 %). Ruotsalaisen raportoimat altistustapaukset sijoittuvat viikoille 35−37 eli ajalle 24.8.−13.9.

Aktiivisen kansalaisen keräämän listan perusteella Suomessa on 4. elokuuta lähtien ollut sunnuntaihin mennessä 464 joukkoaltistumista. Näistä 180 eli 39 prosenttia on tapahtunut kouluissa ja oppilaitoksissa. Tässä luvussa ovat mukana peruskoulut, toinen aste, korkeakoulut ja muut oppilaitokset.

Selvästi eniten altistumisia on tapahtunut peruskouluissa, 57 prosenttia. Toiseksi eniten kouluista altistumisia on ollut toisella asteella (28 %) ja kolmanneksi eniten korkeakouluissa (14 %).

Kaikissa altistumisissa koulujen jälkeen yleisin paikka on ollut ravintolat (17 %). Seuraavaksi eniten altistumisia on tapahtunut urheilussa ja harrastuksissa (14 %).

Altistumisia on tapahtunut myös muun muassa terveyden- ja sairaanhoidossa (4,3 %), joukkoliikenteessä (3,9 %), kaupoissa (2,8 %) ja yksityistilaisuuksissa (2,6 %).

”Tartunnan voi nyt saada mistä vaan”

Apulaisylilääkäri Ruotsalaisen mukaan yli 80 prosenttia HUSin alueella todetuista koronaviruspotilaista ei tiedä, mistä ovat tartunnan saaneet. Ilmiö on hänen mukaansa yleistynyt hiljattain. Se merkitsee hänen mukaansa, että HUSin alueella tartunnan voi saada nyt käytännössä mistä vaan ja että virus leviää nyt väestössä yleisesti, ei pelkkinä yksittäisinä ryppäinä.

Myös edellä kuvatun listauksen perusteella altistusten määrä on kiihtymässä. Kaikista 464 altistuksesta 344 eli 74 prosenttia on tapahtunut viimeisen 30 päivän aikana. Viimeisen viikon aikana niistä on tapahtunut 105 eli 23 prosenttia.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt