Verkkouutiset

Yli 25 miljoonaa on jo äänestänyt USA:ssa: yllätyksiä

Tiedot USA:n vaa'ankieliosavaltioiden ennakkoäänestyksestä saattavat poiketa yleisistä käsityksistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jo yli 25 miljoonaa amerikkalaista on äänestänyt presidentinvaaleissa ennakkoon.

Apulaisprofessori Michael P. McDonaldin oheisessa Fox Newsin haastattelussa kerrotaan, että republikaanien ennakkoäänestäjien – ei siis äänien – määrä on noussut 4,5 prosenttia ja demokraattien laskenut 4,2 prosenttia, kun verrataan 2012 presidentinvaaleihin. Sitoutumattomien määrä on samalla kasvanut peräti 36,9 prosenttia.

USA:n osavaltioista 15 tarjoaa tietoja äänten jakautumisesta muun muassa puoluerekisteröitymisen mukaan. Tiedot on saatu, kun äänestämään päästäkseen on rekisteröidyttävä.

Tuoreita tietoja on käytettävissä muun muassa kolmesta vaa’ankieliosavaltiosta: Floridasta, Pohjois-Carolinasta ja Nevadasta.

Floridassa ja Pohjois-Carolinassa tiedot ovat myönteisiä republikaanien Donald Trumpin näkökulmasta ja Nevadassa demokraattien Hillary Clintonin näkökulmasta.

* Floridassa ennakkoon on nyt äänestänyt noin 1,5 miljoonaa demokraattia, 1,5 republikaania ja 630 000 sitoutumatonta. Republikaanit johtavat noin 8 000 äänestäjällä.

Tämä on muutos vaaleihin 2012. Tuolloin ennakkoäänestäjistä 42,9 prosenttia oli demokraatteja ja 39,1 prosenttia republikaaneja, eli demokraatit voittivat selvästi.

Vuoden 2012 presidentinvaaleissa antoi äänensä ennakkoon yli neljä miljoonaa floridalaista. Demokraattien Barack Obama sai noista äänistä yli 100 000 ääntä enemmän kuin Mitt Romney.

* Pohjois-Carolinassa ennakkoäänien palauttajista 44,2 prosenttia on demokraatteja, 30,7 prosenttia republikaaneja ja 24,8 prosenttia sitoutumattomia.

Vaaleihin 2012 verrattuna demokraatit ovat nyt noin neljä prosenttiyksikköä jäljessä ja republikaanit noin viisi prosenttiyksikköä edellä.

Pohjois-Carolinan ennakkoäänestäjissä mustien osuus on pudonnut noin 28 prosentista 22 prosenttiin ja valkoisten noussut 66 prosentista 74:ään. Tämä on takaisku Clintonille. Myöskään nuoret eivät ole nyt äänestäneet samalla lailla.

* Nevadassa republikaanien ja demokraattien äänestäjälukujen suhde 36-44 on nyt ollut lähes sama kuin 2012. Tuolloin Barack Obama voitti osavaltion demokraateille.

Trumpilla silti vaikea tie

Tiedot voivat viitata siihen, että vaalista saattaa tulla tasainen.

Donald Trumpin kannalta katsoen hänen on voitettava ensin Florida, Pohjois-Carolina ja Ohio. Ennakkoäänet viittaavat siihen, että tämä ei ole mahdotonta – yleisen käsityksen vastaisesti.

Se olisi kuitenkin vasta alkua. Sen jälkeen Trumpin olisi voitettava eräitä pieniä vaa’ankieliosavaltioita ja vielä tehtävä läpimurto ainakin yhdessä isommassa osavaltiossa kuten Pennsylvaniassa, Michiganissa tai Wisconsinissa.

Epäonnistuminen yhdessäkin merkitsee, että Hillary Clinton voittaa vaalit. Trumpin on siis onnistuttava lähes kaikkialla.

Presidentinvaaleissa 2012 demokraattien Barack Obama voitti republikaanien Mitt Romneyn 51-47.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)