SDP:n kannattajista melkein 60 prosenttia katsoo keskustan pettäneen eli ajaneen Antti Rinteen eroa. Katri Kulmuni ja Antti Kurvinen saapumassa valtioneuvoston linnaan tiistaiaamuna. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Ylen gallup: Hallituskriisi Antti Rinteen oma syy

Enemmistö kansasta ajattelee, että hallituskriisi ja siitä seurannut ero ovat Antti Rinteen oma syy.

Ylen uutisten Taloustutkimukselta tilaaman kyselyn mukaan yli puolet kansalaisista on sitä mieltä, että Antti Rinteen (sd.) oma toiminta oli pääsyy siihen, että hallituskumppani keskusta menetti luottamuksensa pääministeriin. Neljännes kyselyn vastaajista katsoo, että eron syynä oli keskustan halu kaataa Rinne.

Postin omistajaohjauksen kanssa hapuillutta entistä kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa (sd.) syyttää erosta vain neljä prosenttia vastaajista.

Seitsemän prosenttia kansalaisista on sitä mieltä, ettei Rinteen erolle ole mitään erityistä syytä: politiikassa vain käy joskus näin.

Viisi prosenttia katsoo muiden syiden vaikuttaneen, ja kolme prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Ylen kyselyn tausta-aineistosta selviää, että oppositiopuolueiden kannattajat pitävät Antti Rinnettä pääsyyllisenä hallituksen eroon. Kokoomuslaisista lähes 80 prosenttia ja perussuomalaisista ja kristillisistä noin 70 prosenttia katsoo Rinteen keittäneen oman soppansa.

SDP:n kannattajista melkein 60 prosenttia katsoo keskustan pettäneen eli ajaneen Rinteen eroa. Heistäkin yli neljännes on kuitenkin sitä mieltä, että Rinteen toiminta on pääasiallinen syy eroon. Keskustalaisista yli 80 prosenttia sanoo, että Rinne voi syyttää erostaan vain itseään.

Vasemmistoliiton kannattajista lähes puolet pitää keskustaa syyllisenä, kolmanneksen mielestä Rinne oli itse syypää eroonsa. Vihreistä alle puolet pitää Rinnettä syyllisenä eroon, noin kolmannes syyttää keskustaa. Yli puolet RKP:läisistä on Rinteen syyllisyyden kannalla, kolmannes kallistuu keskustan suuntaan.

Taloustutkimus haastatteli 1 046 ihmistä puhelimitse ja nettipaneelin kautta. Vastaajien otos painotettiin vastaamaan väestöä iän, alueen ja sukupuolen ja talouden koon mukaan. Tietojen keruu tehtiin tiistaina 3. joulukuuta. Tutkimuksen virhemarginaali on +/- 3,2 prosenttiyksikköä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt