Verkkouutiset

Yle: Ylittikö rajavartiolaitos toimivaltansa länsirajalla?

Professori on jättänyt oikeuskanslerille kantelun EU-kansalaisten kohtelusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ylen haastattelemat Suomen kansalaiset kertovat, että heitä on kielletty ylittämästä Suomen ja Ruotsin välistä rajaa.

Sanna Marinin (sd.) hallitus palautti sisärajatarkastukset länsi- ja pohjoisrajalle 19. maaliskuuta. Tarkastusten tarkoituksena on estää koronaviruksen leviäminen. Perustuslain mukaan Suomen kansalaista ei voi perustuslain mukaan estää lähtemästä eikä palaamasta maahan.

Rajavartiolaitoksesta vastataan Ylelle, että Suomen kansalaisia ei ole käännytetty rajalla. Rajavartiolaitoksen vastauksen mukaan Suomen kansalaisia on kääntynyt rajalta takaisin vapaaehtoisesti.

– Vallitsevassa tilanteessa usea ihminen on kanssamme käydyn keskustelun jälkeen vapaaehtoisesti luopunut rajanylitysaikeesta. Varsinaiset käännytyspäätökset kirjataan aina asianmukaisesti, Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentajan sijainen Valtteri Viitala kirjoittaa Ylelle antamassaan vastauksessa.

Juttua varten haastatelluista Suomen kansalaisista kukaan ei ole kokenut itse luopuneensa rajanylitysaikeesta vaan heidät on käännytetty, koska välttämätöntä syytä rajan ylittämiseen ei ole ollut. Heillä ei kuitenkaan ole väitetystä käännyttämisestä kirjallista päätöstä, mikä tekee asiasta kantelemisen vaikeaksi.

Sen sijaan ulkomaalaisten, kuten ruotsalaisten käännytykset Rajavartiolaitos myöntää. Rajavartiolaitos perustelee ruotsalaisten käännytyksiä sillä, että valtioneuvosto on päätöksillään rajoittanut maahanpääsyä. Näihin päätöksiin perustuen EU-kansalaiset voidaan käännyttää kansanterveydelle aiheutuvaan uhkaan perustuen. Rajavartiolaitoksen mukaan kyse on kokonaisharkinnasta, joka toteutetaan ulkomaalaislain 146. pykälän mukaisesti.

Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin sanoo Ylelle, että Rajavartiolaitos on soveltanut pykälää täysin virheellisesti. Hänen mukaansa kokonaisharkinta voi koskea vain yksilöllistä tapausta eikä ryhmää taikka ryhmään kuulumista. Lisäksi hän huomauttaa, että pykälä koskee toimintaa EU:n ulkorajoilla eikä sisärajoilla. Scheinin on jättänyt EU-kansalaisten kohtelusta kantelun oikeuskanslerille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)