Nettipetoksia organisoidaan ulkomailta käsin. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Yle: Virolaisrikolliset jymäyttävät, vahingot miljoonia

Poliisin mukaan toimintaa organisoivat päätekijät ovat tavoittamattomissa ulkomailla.

Virolaiset ammattirikolliset ovat ottaneet käyttöönsä uudenlaisen tavan tehdä rikoksia Suomessa, kertoo Yle. Rikolliset hankkivat henkilötietoja värväämällä ”muuleja” eli virolaisia henkilöitä, jotka rekisteröityvät EU-kansalaisina ja hankkivat Suomessa henkilö- ja pankkitunnukset.

Näin hankittujen tunnusten avulla aletaan sitten tehtailla rikoksia kuten nettipetoksia. Muuleja ohjaavat ja avustavat maajohtajat tehtailevat tunnuksilla erilaisia petoksia, ottavat pikavippejä ja tilaavat tavaroita, joita ei ole tarkoituskaan maksaa. He voivat perustaa myös bulvaaniyrityksiä.

– Tämä on järjestäytynyttä ja vakiintunutta, rajat ylittävää kansainvälistä rikollisuutta, sanoo Helsingin poliisilaitoksen nettipetostiimin tutkinnanjohtaja rikoskomisario Hannu Kortelainen.

Kortelaisen mukaan päätekijät ovat tavoittamattomissa ulkomailla, esimerkiksi Espanjassa tai Etelä-Amerikassa. Tekijät tienaavat vuosittain miljoonia euroja erilaisilla petoksilla, joita tehdään netissä ja sähköistä asiointia käyttäen. Kortelaisen mukaan rikosten ehkäisyssä voisi olla paljon hyötyä Suomeen suunnitellusta positiivisesta luottorekisteristä.

– Jos luotonantaja näkisi, että saman henkilön tai yrityksen nimissä on viikon sisään otettu luottoa esimerkiksi kymmenestä paikasta, se voisi nostaa kynnystä myöntää lisää, Kortelainen toteaa.

Positiivinen luottorekisteri on tietokanta, josta luotonantajayhtiöt voisivat nähdä reaaliaikaisesti luotonhakijan lainamäärät ja tulotiedot. Kortelaisen mukaan yritys ei voi tietää yksittäisen tilauksen perusteella, että sama taho pyörittää kymmenien, jopa satojen ihmisten tiedoilla ja tunnuksilla petosrulettia.

– Uskon, että jos saadaan viranomaisten ja eri toimijoiden välistä yhteistyötä toimimaan paremmin, niin yhteistyöllä saadaan tämä varmaan jollakin tavalla pidettyä aisoissa, Kortelainen arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt