Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Yle: Vihreiden luottamus Pekka Haavistoon ei horju

Rikostutkinta ei ole heikentänyt Haaviston suosiota vihreiden parissa.

Vihreiden luottamus ulkoministeri Pekka Haavistoon ei horju rikostutkinnasta huolimatta, selviää Ylen vihreiden päättäjille suunnatusta kyselystä.

Keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan Haaviston toimia al-Holin ISIS-vankileirillä olleiden henkilöiden kotiuttamisessa. Haaviston epäillään syyllistyneen rikokseen, kun hän siirsi konsulipäällikkö Pasi Tuomisen muihin tehtäviin tämän kieltäydyttyä toteuttamasta ja ottamasta vastuuta Haaviston palautusesityksestä.

Kyselystä selviää, että jopa 82 prosenttia vastanneista haluaisi nähdä Haaviston vihreiden presidenttiehdokkaana vuoden 2024 vaaleissa. Haaviston ehdokkuutta vastustaa vain kaksi prosenttia. Epävarmoja kannastaan on 16 prosenttia vastanneista.

Vihreiden päätöksentekijöiden mukaan Haavistossa korostuu tämän ulkopoliittinen osaaminen ja suhteet muihin kansainvälisiin päättäjiin. Vastausten mukaan Haavisto on muun muassa ”presidentin tehtävään ylivoimaisen pätevä ja sopiva.”

Rikostutkinta uhkaisi kyselyn perusteella Haaviston asemaa vain, mikäli hänet todettaisiin syylliseksi. Harvat soraäänet koskevat lähinnä toiveita naisehdokkaasta.

Mielipidemittausten mukaan Haaviston kannatus suomalaisten parissa on laskenut al-Hol -kohun jälkeen. Maaseudun tulevaisuuden heinäkuun alussa julkaiseman kyselyn mukaan Haavistoa kannatti seuraavaksi presidentiksi vain 12 prosenttia vastaajista, kun tammikuussa luku oli 18 prosenttia.

Ylen kyselyssä selvisi myös, että puheenjohtaja Maria Ohisalolla on puoluevaikuttajien tuki takanaan. Lähes 80 prosenttia vastaajista antoi Ohisalolle kouluarvosanaksi kiitettävän (9) tai paremman.

Ohisalo saa vihreiltä kehuja ammattitaidosta ja hyvästä johtajuudesta. Kritiikkiä hän saa liiasta vaatimattomuudesta ja kyvyttömyydestä tuoda puolueen tärkeänä pitämiä asioita julkiseen keskusteluun.

Kyselyyn vastasi yhteensä 43 vihreiden eduskuntaryhmän, puoluehallituksen ja puoluevaltuuston jäsentä. Vastausprosentti oli 58.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt