Valeuutisissa levitetään usein väärää tietoa koronaviruksesta. LEHTIKUVA / AFP William West

Yle: Venäjän valtiolliset mediat levittävät valeuutisia koronasta

Valeuutiset leviävät nopeasti myös suomenkielisillä keskustelupalstoilla.

Venäjän valtio-omisteiset televisiokanavat levittävät valeuutisia koronaviruksesta, uutisoi Yle.

Uutisissa on väitetty koronaviruksen olevan amerikkalaisten lääkeyhtiöiden tai turvallisuuspalveluiden juoni. Lisäksi niissä on syytetty monimiljardööri Bill Gatesia viruksen rahoittamisesta ja ”halusta asentaa mikrosiruja ihmisten päihin.”

Valeuutisia ei ole tarkoitettu pelkästään kotimaiselle yleisölle, vaan niitä levitetään myös Venäjän ulkopuolelle erinäisten valeuutissivustojen kautta. Myös erilaiset sosiaalisen median trollitilit levittelevät aktiivisesti valeuutisia, jotka leviävät suomenkielisissä valemedioissa ja sosiaalisen median ryhmissä.

Asiantuntijoiden mukaan Kreml kytkeytyy tiiviisti erilaisiin valeuutiskampanjoihin. RT ja Sputnik, joissa valeuutisia on levitelty, kuuluvat RIA Novostiin, joka taas määritellään Venäjälle ”strategisesti tärkeäksi.” Valeuutiset esittävätkin usein näkökantoja, jotka ovat Venäjälle sisä- ja ulkopoliittisesti hyödyllisiä.

Esimerkiksi Euroopan unionin vähättely ja heikkouden korostaminen on valeuutisissa yleistä. Uutisoinnissa väitetään toistuvasti EU:n hajoavan lähiaikoina koronavirusepidemian vuoksi, kun taas Venäjän omaa koronastrategiaa ei kritisoida lainkaan. EU:n lisäksi mustamaalauksen kohteeksi ovat joutuneet muun muassa Yhdysvallat, Nato, liberalismi ja rokotteet.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen salaliittoteorioihin keskittynyt asiantuntija Jonas Sivelä ei kuitenkaan usko, että tällaiset salaliittoteoriat voisivat levitä Suomessa marginaalisen kokoisen ihmisryhmän ulkopuolelle. Suomalaisilla on Sivelän mukaan korkea luotto viranomaisiin sekä hyvä medialukutaito, jonka ansiosta valeuutiset eivät ainakaan vielä muodosta suurta uhkaa.

– On tärkeää muistaa, että vaikka teorioihin törmää Facebookissa, Twitterissä ja internetissä – ja niitä voi olla aika paljonkin siellä – se ei tarkoita, että ihmiset uskoisivat niitä, Sivelä muistuttaa.

Kaikesta huolimatta valeuutisten tunnistaminen on koronaviruksen myötä muuttunut Sivelän mukaan hankalammaksi. Sivelä kehottaakin medialukutaidon kehittämiseen etenkin nuorten parissa.

– Aiemmin kun teoriat olivat Illuminati-tyyppisiä, oli helpompi nähdä, onko niillä todellisuuspohjaa vai ei. Mutta nyt ne ovat muuttuneet vähän enemmän uskottavammiksi, koska käsiteltävät aiheet ovat oikeita, Sivelä toteaa.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt