X
SULJE MAINOS
Valtion tärkeimpien tietoliikenneyhteyksien pitäisi olla hajautettuina. / LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

Kaivinkone hyydytti Suomen valtion it-järjestelmät

Asiantuntija pitää tapauksen paljastamaa haavoittuvuutta hätkähdyttävänä.

Valtionhallinnon tietoliikenneyhteyksissä on paljastunut merkittävä haavoittuvuus.

Ministeriöiden ja virastojen tietoliikenneyhteydet katkesivat yllättäen viime viikon lopulla lähes vuorokaudeksi. Valtorin tiedotteen mukaan häiriö johtui Telian runkoverkossa olleesta kuitukaapelien rikkoontumisesta.

Moni työntekijä joutui keskeyttämään päivänsä, sillä sähköpostit ja etäyhteydet eivät toimineet. Myös Omaveron ja Suomi.fi:n kaltaiset kansalaispalvelut olivat poikki.

Ylen mukaan vian taustalla oli kaivinkone, joka oli vahingossa katkaissut kaapelin runkoverkossa. Pää- ja varayhteys oli asennettu samaan kaapelikouruun.

– Yhteyksiä ei ollut hajautettu, kuten niiden oletettiin olevan, Valtorin asiakkuusjohtaja Jouni Mustonen sanoo.

Valtion tietoverkkoyhteydet on ulkoistettu Tieto-Evrylle, joka ostaa valokuituyhteydet Telialta. Valtori kertoo aloittaneensa toimet, joilla katkokset ehkäistään jatkossa.

Tietokirjailija ja it-asiantuntija Petteri Järvinen kuvailee tapausta hätkähdyttäväksi. Asia liittyy huoltovarmuuteen ja kyberturvallisuuteen.

– Voi miettiä, että jos tämä olisikin ollut tahallinen teko, niin miten helposti jokin pahantahtoinen toimija saisi Suomen toiminnot sekaisin, Järvinen toteaa Ylelle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt