Kiinteistötyönantajat on jo vuodesta 2013 lähtien sääntöjensä nojalla edellyttänyt omilta jäsenyrityksiltään veronumerollisten tunnistekorttien käyttöä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Yle: Vain yksi puolue kannattaa minimipalkkaa lakiin

SDP, perussuomalaiset ja keskusta vastustavat lakisääteistä minimipalkkaa.

Ylen kyselyn mukaan vain vasemmistoliitto kannattaa lakisääteisen minimipalkan käyttöönottoa Suomessa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas.) perustelee kantaa sillä, että yhä useammalla alalla ei ole välttämättä yleissitovia työehtosopimuksia.

EU-komission aloittaman selvitysprosessin arvioidaan etenevän direktiiviksi aikaisintaan loppuvuodesta. Pohjoismaissa minimipalkoista on perinteisesti säädetty työmarkkinaneuvotteluissa.

Vihreät kannattavat EU-direktiiviä, jos se ei puutu työehtojen yleissitovuuteen. Kokoomuksen mukaan aihe kaipaa lisäselvitystä.

– Harkiten ja maltilla asetettu minimipalkka voisi selkeyttää nykytilannetta ja helpottaa viranomaisten puuttumista alipalkkaukseen, Kai Mykkänen (kok.) sanoo Ylelle.

SDP, perussuomalaiset ja keskusta vastustavat lakisääteistä minimipalkkaa.

– On tärkeää, että työmarkkinaosapuolet voivat sopia minimipalkasta ja muista vähimmäisehdoista työehtosopimuksissa, SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman toteaa.

EU-komission ehdotuksessa minimipalkka olisi 60 prosenttia maan mediaanipalkasta. Suomessa summa asettuisi noin 1800 euroon kuukaudessa. Vasemmistoliiton mukaan minimiksi tulisi asettaa vajaat 2000 euroa kuukaudessa indeksiin sidottuna.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt