Tehyn ehdottaman lakimuutos puuttuisi vapaaseen markkinatalouteen ja rikkoisi EU:n liikkeenluovutusdirektiiviä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Yle: Työoikeuden tuntija ei kannata tes-shoppailun lakikieltoa

Yritysrakenteiden muutokset eivät työtuomioistuimen ex-presidentin mukaan yleensä johdu halusta heikentää työehtoja.

Työtuomioistuimen entisen presidentin Jorma Saloheimon mukaan työehtoshoppailua on vaikea suitsia lainsäädännöllä, kertoo Yle.

Ilmiön hävittäminen lakiteitse puuttuisi hänen mukaansa vapaaseen markkinatalouteen ja rikkoisi EU:n liikkeenluovutusdirektiiviä.

– Järjestö- ja yritysrakenteet elävät ja toimialat muuttuvat vuosien saatossa, jolloin työehtosopimustenkin soveltamispiirit muuttuvat samalla. Yritysrakenteiden muutokset johtuvat yleensä muista syistä kuin siitä, että työehtoja halutaan heikentää, Saloheimo sanoo.

Tehy edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi ehdottaa työsopimuslain muutosta. Lakia voitaisiin hänen mukaansa muuttaa siten, että mikäli työnantajan ilmeisenä tarkoituksena on heikentää työsuhteen ehtoja, mahdollisuutta vaihtaa työehtosopimusta ei olisi.

Saloheimo pitää Tehyn ehdotusta työnantajan ilmeisistä työehtojen heikennysaikeista ongelmallisena.

– Tämä on sellainen kriteeri, josta varmaan kumpuaisi hyvin vaikeita näyttökysymyksiä oikeudessa, Saloheimo sanoo.

Hänen mielestään on myös aika mahdoton ajatus, että uusi yritys olisi työsopimuskautta pidempään velvoitettu soveltamaan vanhaa, ehkä vieraan työnantajaliiton solmimaa sopimusta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt