Tuulivoimalle maksettavat syöttötariffit nousevat tänä vuonna ennätyssuuriksi. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Yle: Tuulivoimatukia maksetaan ennätysmäärä

Uusiutuvan energian tukien määrä kohoaa tänä vuonna 335 miljoonaan euroon.

Tuulivoimalle maksettavat uusiutuvan energian tuotantotuet eli syöttötariffit nousevat tänä vuonna noin 335 miljoonaan euroon, uutisoi Yle

Summa on yli 100 miljoonaa euroa korkeampi kuin viime vuonna. Tuen nousuun ovat vaikuttaneet sekä alentunut sähkönkulutus että kovat tuulet, jotka ovat lisänneet sähköntuotantoa ja samalla laskeneet sähkön hintaa. Kun sähkön hinta laskee alle 30 euron, maksetaan syöttötariffeja maksimimäärä eli 53,50 euroa megawattitunnilta.

– Sähkön hinta putoaa tuulivoiman hyvän saatavuuden myötä. Mutta samalla kun tuulivoimaa on paljon, myös syöttötariffeilla tuettavaa tuulivoimaa on paljon, selittää Aalto-yliopiston teknillisen yliopiston professori Peter Lund.

Korkeat syöttötariffit perustuvat valtion ja sähköyhtiöiden vuosien 2011-2017 välillä sopimiin sopimuksiin, joiden tarkoitus oli kannustaa nopeaan tuulivoiman rakentamiseen. Ne takaavat sähköntuottajille tietyn minimihinnan tuotetusta sähköstä, vaikka sähkön markkinahinnat laskisivatkin.

Syöttötariffeja maksetaan 12 vuoden ajan voimalaa kohti, ja tällä hetkellä niitä saa lähes 125 tuulivoimalaa ympäri maata. Ensimmäisten tukien maksaminen loppuu vuonna 2023, viimeiset tuet maksetaan vasta 2030-luvulla.

Energiaviraston uusiutuvan energian ryhmän johtaja Pekka Ripatti puolustaa syöttötariffien alkuperäistä tarkoitusta. Ripatin mielestä tuulivoimaa olisi käytössä huomattavasti vähemmän ilman syöttötariffijärjestelmää. Uudet tuulivoimalat ovat myös suurempia ja tehokkaampia.

– Tuulivoiman tukemisen myötä esimerkiksi kuluttajien sähkölasku on pienentynyt tuntuvasti enemmän kuin mitä tukia on maksettu. Sen vuoksi tukien maksaminen ei ole nollasummapeliä, Ripatti huomauttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt