Ruotsinlaivoilla voi olla enimmillään pari tuhatta matkustajaa. LEHTIKUVA / VESA-MATTI VÄÄRÄ

Yle: Turun satamassa ei tietoa, kenet matkustajista testataan

Satamat ja laivayhtiöt odottavat tietoa siitä, kenelle Ruotsinlaivoilta tulevista tuhansista matkustajista tehdään covid-19-testi.

Turun sataman toimitusjohtaja Erik Söderholm kommentoi Ylelle, ettei sosiaali- ja terveysministeriön maanantain tiedotustilaisuudesta käynyt ilmi, ketkä ministeriön mukaan testiin pitää ottaa.

STM:n tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että riskimaista matkustavat määrätään jatkossa karanteeniin koronaviruksen vuoksi. Riskimaihin luetaan tällä hetkellä myös Ruotsi, jonne Suomesta pääsee edelleen laivalla. Ministeri Krista Kiurun mukaan riskimaista tulleille voidaan määrätä myös pakkotestejä. Todennäköisesti kaikkia matkustajia ei kuitenkaan testata.

Ruotsinlaivoilla voi olla enimmillään pari tuhatta matkustajaa, joista osa voi olla tulossa maista, osa on risteilyllä ja osa on tullut kyytiin Ahvenanmaalta.

– On mielenkiintoinen kysymys, ketkä suuresta joukosta testataan. Laivasta voi pahimmillaan tulla ulos kaksi tuhatta matkustajaa. Tilat meillä on sitäkin varten, mutta miten paljon lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa tarvitaan paikalle, Söderholm ihmettelee.

Matkustajavarustamot Tallink-Silja ja Viking Line kertovat odottavansa satamissa tehtävän koronatestauksen ohjeita viranomaisilta.

Varustamot antavat saman vastauksen, kuin Turun satama. Tietoa käytännön järjestelyistä ei ole, ja sekä Tallink että Viking kertovat seuraavansa viranomaisten määräyksiä.

Tallink Siljan viestintäjohtajan Marika Nöjdin mukaan avoimia kysymyksiä riittää: onko viestintävastuu matkustajien suuntaan varustamoilla vai viranomaisilla, testataako vain Ruotsista Suomeen matkustavat henkilöt vai myös risteilyllä olevat matkustajat?

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt