Tietyöt ovat aiheuttaneet tänä vuonna Helsingissä poikkeuksellisen paljon ruuhkia. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Yle: Tietyöruuhkista kymmenien miljoonien eurojen kulut

Sivullisten aikaa ja rahaa tuhlaantuu merkittäviä määriä tietöiden aiheuttamien ruuhkien takia.

Katu- ja tietyöt ovat tänä vuonna aiheuttaneet aiempaa enemmän liikenneruuhkia. Ylen mukaan remontin hinta voi olla kadun käyttäjille suuri.

Helsingissä harmia ovat aiheuttaneet erityisesti katutyöt Mannerheimintiellä, jossa kulkee päivittäin kymmeniä tuhansia ihmisiä. Ruuhkassa käytetty aika on pois tuottavasta työstä, minkä lisäksi ruuhkat hidastavat kuljetusten etenemistä sekä aiheuttavat ympäristöhaittoja ja asiakaskatoa liikkeille. Sivullisille aiheutuva lasku nousee kymmenien miljoonien eurojen suuruiseksi.

Jos viime vuonna sattui matkustamaan pelkkinä ruuhka-aikoina, joutui liikenteessä viettämään yli 100 ylimääräistä tuntia eli liki kolme työviikkoa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu 600 miljoonan euron lisäys väylien kunnostukseen. Liikenneviraston mukaan kohteita on satoja. Hankkeissa ei yleensä arvioida tieremonttien taloudellisia vaikutuksia teiden käyttäjille.

Myös teitä käyttävät yrittäjät kärsivät tietyön aiheuttamista ruuhkista. Nurmijärven Liikenteen toimitusjohtaja Antti Korsisaaren mukaan Helsingin katutyöt ovat kasvattaneet yhtiön kustannuksia ja horjuttaneet asiakkaiden luottamusta.

– Olemme saaneet todella paljon palautetta siitä, että aikataulut eivät pidä, matka-ajat pitenevät eivätkä vaihtoyhdeydet enää toimi, Korsisaari sanoo Ylelle.

Asiakkaat eivät voi hänen mukaansa enää ”yhtään tietää”, miten heidän pitäisi ajoittaa lähtönsä ehtiäkseen päämääräänsä.

Tietöiden tekeminen on hidasta muun muassa siksi, että töitä ei melumääräysten vuoksi tehdä iltaisin ja viikonloppuisin.

Helsingin kaupunki suunnittelee, että tulevaisuudessa urakan kestosta voi tulla yksi kilpailutuksen kriteereistä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt