Potentiaalisen koronavirusrokotteen testaamista Etelä-Afrikassa. LEHTIKUVA / AFP Siphiwe Sibeko

Yle: Suomi ei ole päättänyt rokotteesta

Suomi on varannut rokotehankintoihin 110 miljoonaa euroa.

Suomi on käynyt neuvotteluja liittymisestä neljän EU-maan allianssiin, joka teki kesäkuussa 400 miljoonan annoksen ostosopimuksen Oxfordin yliopiston ja lääkeyhtiö Astra Zenecan kehittelemästä rokotteesta.

Terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan Suomi ei  kuitenkaan ole tehnyt päätöksiä.

– [Selvitykset ovat] hyvin akuutissa vaiheessa, varsinkin kun melko lupaavia tuloksia on tullut rokotetestauksista, Varhila kertoo Ylelle.

Suomi haluaa pitää kaikki ovet avoinna.

– Tämän neljän ryhmän kautta olisimme mukana Oxfordin hankintasysteemissä. Samaan hengenvetoon täytyy sanoa, että maailmassa on tällä hetkellä 30 merkittävää tutkimusta, jotka ovat jo siinä vaiheessa, että tehdään ihmiskokeita.

Oxfordin yliopiston kehittämä koronavirusrokote on ensimmäisen vaiheen julkistettujen tutkimustietojen valossa turvallinen ja tuottaa immuunivasteen SARS-CoV-2-virusta vastaan. Rokotteen ei havaittu aiheuttavan merkittäviä sivuvaikutuksia

Ensimmäisen ja toisen vaiheen kliinisiin kokeisiin osallistui yhteensä 1077 tervettä aikuista. Rokotteen infektiolta suojaavaa tehoa selvitetään parhaillaan 3. vaiheen tutkimuksissa Britanniassa, Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa. Rokotteen tehosta ja turvallisuudesta saadaan varmuutta vasta tämän jälkeen.

Vaikka rokote on keskeneräinen, monet maat ovat jo hankkimassa sitä. Juuri keskeneräisyys vaikeuttaa päätöstä rokotteiden hankkimisessa.

– Meille on tärkeää, että rokote on ensinnäkin turvallinen ja myös tehokas. Ja etteivät sen sivuvaikutukset tuo mukanaan uusia ongelmia, Varhila kertoo.

Suomella on toistaiseksi varattuna hankintoihin 110 miljoonaa euroa, kun kilpailu rokotteista alkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt