Kiky-ratkaisuun kuuluvasta työnantajien sosiaaliturvavakuutusmaksuosuuden pienentämisestä ja palkansaajien osuuden kasvattamisesta on puhuttu vähän. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Yle: Sosiaalimaksujen kohdentamisesta miljardihyödyt

Työnantajien sosiaalivakuutusmaksujen pienentäminen ja palkansaajien osuuden kasvattaminen on jäänyt varjoon.

STTK:n ja EK:n mukaan kiky-sopimuksen pysyvin muutos on hyödyttänyt työnantajia lähes kuudella miljardilla eurolla.

Kiky-sopimuksessa työnantajien osuutta työeläke-, sosiaaliturva- ja työttömyysmaksuista kevennettiin ja palkansaajien maksamia osuuksia nostettiin.

– Se on ollut vuositasolla parin miljardin euron tulonsiirto palkansaajilta työnantajille. Onhan se merkiitävä osuus kilpailukyvyn parantamisessa, sanoo toimihenkilöitä edustavan STTK:n puheenjohtaja Antti Palola Ylelle.

STTK laskelmien mukaan hyöty on vuosien 2017–2020 aikana yhteensä 5,8 miljardia euroa.

Tällä hetkellä kiistely kiky-sopimuksessa sovitusta 24 lisätyötunnista ilman korvausta jatkuu edelleen työmarkkinapöydissä, mutta työnantajien sosiaaliturvavakuutusmaksuosuuden pienentäminen ja palkansaajien osuuden kasvattaminen on jäänyt hieman pimentoon.

– Mielestäni sosiaalivakuutusmaksujen uudelleen kohdentamisella on huomattavasti suurempi merkitys kilpailukyvylle kuin 24 tunnin työajan pidennyksellä, sanoo STTK:n Palola.

Työnantajien puolella asia nähdään samalla tavalla.

– Tämä oli tehokas toimi ja sitähän sillä haettiinkin. Kilpailukykysopimuksen tuottamasta hyödystä sosiaalivakuutusmaksujen uudelleen kohdentaminen on yli puolet, sanoo myös EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt