Sirpa Paatero ja Antti Rinne. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Yle: Sirpa Paatero kertoi tes-siirrosta pääministerille jo elokuussa

Muistiosta käy ilmi, että Posti on keskustellut päätöksestä valtio-omistajan kanssa.

Ylen uutiset on saanut käsiinsä omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) allekirjoittaman muistion Postin tilanteesta SDP:n eduskuntaryhmän, puoluehallituksen ja ministeriryhmän jäsenille. Muistio on lähetetty 29.8. eli samana päivänä, jolloin Posti on tiedottanut pakettilajittelijoiden liikkeenluovutuksesta.

Muistiosta käy ilmi, että Posti on keskustellut päätöksestä valtio-omistajan kanssa. Paatero kertoo itse keskustelleensa Postin henkilöstön asemaan liittyvistä kysymyksistä ay-järjestöjen kanssa ja informoineensa ennalta myös pääministeri Antti Rinnettä (sd.).

Muistiossa omistajaohjausministeri tuntuu ymmärtävän Postin ratkaisua siirtää 700 työntekijää edullisempaan sopimukseen.

Muistiossa Paatero kertoo omistajan edellyttäneen Postilta, että se pehmentäisi asiaa työntekijöiden kannalta. Kahden vuoden siirtymäkauden jälkeen työehtojen ennakoidaan kuitenkin heikkenevän. Paateron luottamuksellinen taustamuistio ajoittuu siis samaan päivään, jolloin Posti tiedotti, että se siirtää 700 henkilöä uuden työehtosopimuksen piiriin.

Ylelle on vuodettu myös toinen muistio, joka on päivätty 25.11. Postin laatimasta muistiosta selviää, että ennen 29.8. tiedotteen julkistamista omistajaohjaus, Paateron erityisavustaja ja Posti ovat työstäneet viestintämateriaaleja tilanteesta yhdessä.

Paateron kanssa oli keskusteltu liikkeenluovutuksesta puhelimessa jo 10.8., ennen kuin Postin hallitus päätti liikkeenluovutuksesta 11.–14.8. Yksityiskohdista oli keskusteltu kokouksen aikana puhelimessa Postin hallituksen puheenjohtajan ja ministerin välillä.

Postin lakon ja työehtoriidan ratkaisemisen jälkeen Rinne sanoi kyselytunnilla, että Posti ei ollut noudattanut Paateron kieltoa siirtää ihmiset toiseen sopimukseen. Perjantaina, Paateron erottua Rinne kertoi, että Paatero ei ole noudattanut pääministerin antamia ohjeita siitä, miten Postin omistajaohjausta voidaan tehdä. Rinteen mukaan Paatero ei tuonut tarpeeksi voimakkaasti valtio-omistajan näkemystä asiasta Postille.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt