Sähköyhtiö uhkasi katkaista sähköt asunnosta, jos 1500 euron vakuutta ei makseta. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Yle: Sähköyhtiöt vaativat perusteetta jopa tuhansien vakuuksia

Luottohäiriömerkintä ei riitä perusteeksi vakuuksien vaatimiselle.

Ylen kyselyn mukaan sähköyhtiöt vaativat vakuuksia sähkösopimuksille, vaikka aihetta ei olisi.

Kyselyn perusteella noin neljännes siirtoyhtiöistä katsoo, että pelkkä maksuhäiriömerkintä riittää vakuuden vaatimuksen perusteeksi. Toisaalta toinen neljännes ei vaadi yksityisasiakkailtaan missään tilanteessa vakuutta. Sähkön myyjistä reilu 40 prosenttia haluaa vakuuden tililleen ennen kuin sähköä toimitetaan.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto linjasi jo muutama vuosi sitten, ettei vakuuksia saisi vaatia pelkän häiriömerkinnän perusteella.

Yle kertoo pariskunnasta, jota sähköyhtiö oli vaatinut maksamaan 1500 euron vakuuden, tai sähköt ja vesi katkaistaisiin keskellä talvea sähkölämmitteisestä talosta. Perusteena oli yksittäinen muutaman vuoden takainen luottotietohäiriömerkintä, joka näkyi rekisterissä, vaikka velka oli jo maksettu. Aiemmat sähkölaskunsa he olivat maksaneet tunnollisesti.

Sähköyhtiön menettely todettiin virheelliseksi.

Kuluttajaneuvonnan lakimies Jukka Kaakkolan mukaan useimmat maksavat vakuuden enempää kyselemättä, vaikka lain mukaan ei tarvitsisi.

Sähköyhtiön haluaman vakuuden määrä vaihtelee. Ylen kyselyn mukaan yleisimmin vaadittava vakuus vastaa kolmen kuukauden kulutusta tai siirtomaksun määrää. Pisin vakuusvaatimus oli eräällä sähkönsiirtoyhtiöllä: puolen vuoden arvioitu sähkönsiirtolasku piti suorittaa etukäteen, tai sähköä ei toimittaisi.

Käytännössä vakuuden euromäärä riippuu siitä, millaisesta asunnosta on kysymys. Suuren sähkölämmitteisen omakotitalon vakuus voi olla tuhansia euroja, kun pienen kerrostaloasunnon vakuus saattaa jäädä satasiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt