Yle: Sähkön pörssihinta voi heitellä rajusti – syynä pakkanen

Pakkanen nostaa sähkön kulutuksen huippuunsa. Se tarkoittaa pörssihinnan heittelyä. kertoo .

Pakkasen kiristymisestä johtuen sähkön kulutus on huipussaan. Tästä syystä sähkön pörssihinta voi Ylen mukaan vaihdella rajusti, jopa kymmeniä prosentteja kilowattitunnilta.

Pörssisähköä ostavan asunnonomistajan kannattaa olla tarkkana pakkaskaudella. Sähkön hinta saattaa vaihdella jopa tuntien välein hyvinkin paljon. Käytännössä kulutuspiikki voi nostaa yhden kilowattitunnin hintaa jopa kymmeniä prosentteja.

– Kuluttajat jotka ostavat nyt pörssipohjaista sähköä. Näiden yksittäisten mahdollisten kalliiden tuntien hinta näkyy suoraan heillä. Silloin se intressi sähkön kulutuksen vähentämiseen niillä tunneilla on suurin, sanoo Kantaverkkoyhtiö Fingridin käyttötoiminnan johtaja Reima Päivinen.

Päivinen muistuttaa, ettei toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen tehneille hintapiikeillä ole vaikutusta sähkön hintaan – ainakaan heti.

Nyt meneillään olevaa kulutuspiikkiä helpottaa se, että sähköä on riittävästi ostettavissa esimerkiksi Ruotsista ja Venäjältä. Jos uusi pakkaskausi tulee lomaviikkojen jälkeen, tilanne voi olla aivan toisenlainen.

Loppiaiseksi ennustetaan maksimissaan noin 14 000 Megawattitunnin kulusta. Lukema on tälle talvelle suuri, sillä tähän mennessä kulutus on tätä viikkoa lukuun ottamatta ollut noin 10 000 – 12 000 megawattitunnin välillä.

Kommentit