Matkustusrajoitusten uskotaan olevan yksi selkeä syy passihakemusten ja kansalaisuusilmoitusten määrän kasvuun. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Yle: Ruotsissa haetaan nyt Suomen passeja

Koronakevät ponnautti hakemusmäärät poikkeuksellisiin lukemiin.

Suomen passia on haettu tänä keväänä paljon ahkerammin kuin normaalisti, Yle uutiset kertoo.

Hakeminen on kiihtynyt Ruotsissa asuvien suomalaistaustaustaisten kansalaisten toimesta. Kansalaisuuden edellytysten, sen hakemisen ja Suomeen matkustamisen perään on kyselty Suomen Tukholman suurlähetystön mukaan korona-aikana huomattavasti enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Kansalaisuusilmoituksia on jätetty lähes kaksi kertaa enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

– Tänä vuonna Ruotsista kansalaisuusilmoituksia on suurlähetystön kautta tähän mennessä tullut noin 300, kun viime vuonna koko vuonna niitä oli 153, Suomen Tukholman suurlähetystön ministeri Jouni Laaksonen kertoo Ylelle.

Passien perään ovat kyselleet erityisesti he, jotka aikanaan Ruotsiin muutettuaan ovat menettäneet Suomen kansalaisuuden. Nykyään kaksoiskansalaisuus on mahdollista. Käytännön mahdollistava laki tuli voimaan vuonna 2003.

Kiinnostus on ollut suurta siitäkin huolimatta, että Suomeen pääsy ei edellytä passia. Hyvä syy, kuten perhe- tai henkilökohtaiset syyt, riittävät.

– Henkilökohtaisesti toki uskon, että koronatilanne on varmasti lisännyt kiinnostusta ja monet haluavat tällä kansalaisuudella varmistaa pääsyn Suomeen, vaikka välttämätöntä se ei ole.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt