Ministeriöiden kansliapäälliköt nimitetään edelleen pitkälti poliittisin perustein. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Yle: Poliittisista virkanimityksistä ei ole päästy eroon

Valtion ykkösvirat jaetaan edelleen puoluekirjan perusteella.

Poliittiset virkanimitykset ovat edelleen arkipäivää. Kuntatasolla nimityksiä on onnistuttu karsimaan, mutta huippuvirat nimitetään pitkälti puoluekirjan perusteella, uutisoi Yle.

Etenkin ministeriöiden kansliapäälliköitä nimitettäessä puoluekannalla on suuri merkitys. Kun esittelevä ministeri saa esittää virkaan valittavan henkilön, on hän käytännössä aina samasta puolueesta.

Poliittiset virkanimitykset nousivat esiin alkuvuodesta, kun hallitus ei kyennyt nimeämään uutta kansliapäällikköä valtiovarainministeriöön. SDP on vastustanut Päivi Nergin nimittämistä virkaan, ja tuloksena Martti Hetemäki joutuu jatkamaan pestissä syksyyn asti. Viime syksynä sisäministeri Maria Ohisalo taas nosti entisen ministerin erityisavustajan ja vihreän eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerin Kirsi Pimiän sisäministeriön kansliapäälliköksi.

Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Matti Muukkonen kritisoi ankarasti tapaa nimittää henkilöitä samasta puolueesta huippuvirkoihin.

– Poliittisen perustein tehdyt virkanimitykset ovat olleet oikeusvaltion häpeäpilkku, Muukkonen kritisoi.

Muukkosen mielestä nimitysprosesseja ei tehdä tarpeeksi avoimesti. Esimerkiksi perustuslain ja hallintolain nimitysperusteita ei edes mainita.

– Silmään pistää, että jo ennen hakua ennakkosuosikkina pidetty, ministerin kanssa samaa puoluetta edustava henkilö on se, joka tulee nimitetyksi, Muukkonen toteaa

Kuntatasolla asiat ovat hieman paremmin. Aiemmin jopa talonmiehet ja siivoojat on nimitetty poliittisin perustein, mutta nykyään nimitykset keskittyvät kunnissa korkeimpiin tehtäviin. Esimerkiksi pormestarien ja kunnanjohtajien valinta on edelleen pitkälti poliittista.

– Mutta niissäkin otetaan aiempaa enemmän huomioon pätevyys. Enää ei ihan ketä tahansa voi valita mihin tahansa, kommentoi entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari.

Jaakonsaaren mielestä poliittisiin virkanimityksiin ei kuitenkaan voi olla ratkaisuna puoluevaikuttajien demonisointi tai pääsyn evääminen valtion ja kunnan virkoihin.

– Suomi on kuitenkin pieni maa. Poliittisesti aktiivisille ihmisille ei voi tietenkään asettaa virkakieltoa, Jaakonsaari huomauttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt