Yle: Perustuslain ohjausta ei tulevan oikeusministerin mukaan saa viedä liian pitkälle

Antti Häkkäsen mielestä poliitikoille pitää sallia harkintamarginaalia.

– Vaaleilla valituilla kansanedustajilla pitää olla kansan tahdon mukaisesti oikeus viedä perinteisiä ja tavallisia poliittisia asioita eteenpäin yhden vaalikauden aikana ilman perustuslain esteitä, sanoo oikeusministeriksi nouseva kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen Ylen Ykkösaamussa.

Perustuslain tiukasta tulkinnasta on käyty keskustelua tällä hallituskaudella. Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowiczin mielestä Suomessa on viime aikoina ollut päällä perustuslakifundamentalistinen koulukunta.

Kokoomuksen entinen kansanedustaja Kimmo Sasi laati puolitoista vuotta sitten EVA:lle raportin. Sen mukaan perustuslaista on tullut politiikan lyömäase, jolla jo ennakolta torpataan lakiesityksiä.

Häkkäsen mielestä perustuslakivaliokunta on vielä pitänyt linjansa kohtuullisen keskitiellä.

– Sellaisia voimakkaasti kiristäviä toimenpiteitä ei ole vielä tullut, vaikka monet tutkijat ovat esittäneet voimakkaasti kiristäviä toimenpiteitä.

– Itse suhtaudun tähän keskusteluun niin, että kansanedustajilla pitää olla hyvin laaja harkintamarginaali siinä, mitä he toteuttavat yhden vaalikauden aikana ilman perustuslain esteitä, koska heidät on vaaleilla valittu.

Perustuslaki asettaa Häkkäsen mukaan pyhille perusoikeuksille ja muille perustuslain pykälille tiukan takarajan, jota ei voi ylittää.

Hän korostaa, että julkisen vallankäytön pitää perustua lakiin, eikä sitä pidä kyseenalaistaa.

– Toinen kysymys on se, kehitetäänkö yhteiskuntaa koko ajan perustuslakia tulkitsemalla ja niin, että perustuslaki ohjaisi koko ajan kaikkea poliittista toimintaa. Siihen en ihan usko, että jokainen perustuslain pykälä käytännössä määrittäisi, minkälaisia lakeja tässä maassa tehdään.

– Perustuslain ohjausvaikutusta ei voi viedä liian pitkälle varsinkaan tällaisena aikana, kun yhteiskuntaa pitää uudistaa ja tehdä rakenneuudistuksia, jotta saadaan palvelut ja talous kuntoon. Silloin pitää sallia poliitikoille harkintamarginaalia, joka on vaaleissa punnittu.

Häkkänen nimitetään oikeusministeriksi perjantaina.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt