Suomessa on jo noin 3000–5000 paperitonta eli ilman oleskelulupaa Suomessa elävää henkilöä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yle: Paperittomia käytetään hyväksi useilla aloilla

Poliisi tutkii useita parturi-kampaamoihin liittyviä paperittomien hyväksikäyttötapauksia.

Paperittomia eli ilman oleskelulupaa Suomessa eläviä käytetään hyväksi useilla eri aloilla, ilmenee Ylen MOT:n selvityksestä.

Työperäistä hyväksikäyttöä esiintyy esimerkiksi siten, että työntekijöille ei makseta kunnollista palkkaa. Selvityksen mukaan useat paperittomat tekevät myös ylipitkiä työpäiviä.

Etelä-Suomen aluahallintovirasto on antanut kahden ja puolen vuoden aikana lähes 500 yritykselle huomautuksen palkkauksesta tai yleissitovan työehtosopimuksen noudattamatta jättämisestä. Huomautuksia ovat saaneet esimerkiksi ravintolat, rakennusyritykset, siivousalan yritykset, autopesulat ja kuljetusyritykset. Kaikki tapaukset eivät liity paperittomien tai maahanmuuttajien hyväksikäyttöön, mutta useissa tapauksissa sellaisesta on merkkejä.

Poliisi tutkii parhaillaan useita tapauksia, jotka liittyvät halpoihin parturi-kampaamohin. Liikkeet ovat usein ulkomaalaistaustaisten henkilöiden omistuksessa.

– Epäillään esimerkiksi kiskonnantapaista työsyrjintää ja ulkomaalaislain rikkomista. Yleisellä tasolla tutkinnassa on ulkomaalaisten ja turvapaikanhakijoiden osalta mahdollisia väärinkäytöksiä, Helsingin poliisin rikostarkastaja Ismo Siltamäki kertoo MOT:lle.

Myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastuksissa on ilmennyt ongelmia.

– Kerrankin menin tarkastukselle ja siellä oli pari parturia hommissa, mutta kumpikaan heistä ei ollut virallisesti töissä. Kassakone ei ollut käytössä. Rahat otettiin asiakkailta pimeästi. En tiedä, saivatko parturit jotain rahallista korvausta vai eivät, kertoo tarkastaja Katja-Pia Jenu.

Suomessa on arviolta noin 3000–5000 paperitonta. Asiantuntijoiden mukaan ilman oleskelulupaa olevat henkilöt ovat erityisen alttiissa asemassa työperäiselle hyväksikäytölle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt