Yle: Pääministeri Juha Sipilä antaisi 16 vuotta täyttäneille äänioikeuden kuntavaaleissa

Pääministerin mukaan äänestysikärajan lasku saisi nuoret kiinnostumaan vaaleista aiemmin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo Ylelle, että kuntavaalien äänestysikäraja olisi hyvä laskea 16 vuoteen. Näin nuoret saataisiin pääministerin mukaan kiinnostumaan vaaleista aiemmin.

Valtion nuorisoneuvoston tuoreen mielipidemittauksen mukaan 68 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikoo äänestää kuntavaaleissa. Nuoret eivät perinteisesti ole äänestäneet yhtä ahkerasti kuin muut ikäryhmät.

Pääministeri Sipilä toivoo, että kuntavaaleissa päästäisiin edellisvaaleja korkeampaan äänestysprosenttiin. Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2012 yleinen äänestysprosentti oli 58,3.

– Toivottavasti se alkaa kuutosella, että päästäisiin edellisten vaalien yläpuolelle. Mutta se vaatii kyllä erilaista innostumista kuin mitä on vielä ollut näköpiirissä, Sipilä sanoo.

Pääministerin mukaan käsillä on tärkeä muutosvaali, koska kuntien tehtävät muuttuvat kesken vaalikauden. Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntahallinnon hoidettaviksi, joten kuntapuolella keskeisimmiksi sektoreiksi nousevat opetustoimi ja elinvoimatekijät.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt