X
SULJE MAINOS
Oppivelvollisuuden laajentaminen tulee arvioitua kalliimmaksi. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Yle: Oppivelvollisuuden laajennus tulee arvioita kalliimmaksi

Vaikuttaa siltä, että valtiolta saatava rahoitus ei riitä.

Kuntaliiton mukaan oppivelvollisuuden laajentumiselle varatut 129 miljoonaa euroa ylittyvät kymmenellä miljoonalla eurolla vuodessa, kertoo Ylen uutiset. Syynä ovat varsinkin arvioituja hintavammat materiaalihankinnat.

Oppivelvollisuus laajeni 18 vuoteen asti, minkä seurauksena tästä syksystä lähtien toisen asteen oppimateriaalit ovat nuorille ilmaisia.

Helsingissä laajemman oppivelvollisuuden hintalapuksi arvioidaan 1–1,5 miljoonaa euroa enemmän kuin alkuperäisissä suunnitelmissa, sanoo lukioista ja ammatillisesta koulutuksesta vastaava johtaja Arja Kukkonen.

Hyvä esimerkki ovat tietokoneet. Opetushallitus arvioi yhden koneen maksavan 306 euroa, kun taas Helsingin kaupungin ostamien tietokoneiden hinnaksi tuli lopulta keskimäärin 432 euroa.

– Kukaan ei saa hankittua tietokonetta tuolla hinnalla. Ei edes Helsingin kaupunki saa, vaikka iso tilaaja onkin, sanoo Kukkonen.

Myös Kouvolassa laite- ja materiaalihankintojen hintalappu on ollut kalliimpi kuin etukäteen arvioitiin, sanoo koordinoiva opinto-ohjaaja Minna Tuukkanen.

– Eteen on tullut kustannuksia, joita ei ole osattu ottaa huomioon. Tietokoneen hankinnassa ei riitä koneen ostaminen, vaan siihen tarvitaan kuulokkeet, hiiri sekä digitukea, Tuukkanen kertoo Ylelle.

Helsingissä arvioidaan, että materiaalihankintojen kustannukset kasvavat vielä ensi ja sitä seuraavana vuosina.

– Kustannukset tulevat olemaan paljon isommat, koska hankitaan ekan, tokan ja kolmannen vuoden opiskelijoille oppimateriaaleja, sanoo Kukkonen.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan hallitus on sitoutunut kattamaan oppivelvollisuuden laajentumisen kustannukset kunnille ja koulutuksen järjestäjille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt