X
SULJE MAINOS
Rokotuspiste Vantaalla. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Yle: Nykyvauhdilla joillakin alueilla 80 prosentin rokotekattavuuteen kuluu vuosi

Valtaosassa Suomea 20–40-vuotiaiden rokotekattavuus nousee nyt alle promillen päivässä.

Etelä-Pohjanmaalla kestää vielä 3-9 kuukautta, ennen kuin alle 30-vuotiaat eri ikäryhmissä ovat ottaneet ensimmäistäkään koronarokoteannosta 80-prosenttisesti, kertoo Ylen uutiset.

Innokkuus hakea ensimmäistä rokoteannosta laski samaan aikaan syyskuun lopulla myös muualla Suomessa. Valtaosassa Suomea 20–40-vuotiaiden rokotekattavuus nousee nyt alle promillen päivässä, eli rokotekattavuuden kasvu on käytännössä pysähtynyt.

12–19-vuotiailla rokotekattavuus nousee edelleen Lapissa, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa, Pohjois-Savossa, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Muualla kasvu on toistaiseksi hiipunut lähelle nollaa.

Ajankohta sattuu samaan saumaan, jolloin koronarajoituksia ryhdyttiin purkamaan koko maassa.

Ensimmäisen rokotteen ottaneiden perusteella voi arvioida sitä, miten korkealle rokotekattavuus eri alueilla ympäri Suomen ylipäätään nousee. Jos ensimmäisen rokoteannoksen käy ottamassa esimerkiksi vain 60 prosenttia, se jää siihen.

Joissain sairaanhoitopiireissä voi kestää nykyisellä vauhdilla jopa vuoden ennen kuin 80 prosentin tavoiteltu koronarokotekattavuus tulee täyteen ja esimerkiksi 12–15-vuotiaiden ikäryhmä on saanut ensimmäistäkään rokotetta. Näin on esimerkiksi Länsi-Pohjassa ja Pohjois-Karjalassa.

Tilanne kuitenkin muuttuu koko ajan. Lokakuun puolivälissä käyttöön otettu koronapassi on voinut innostaa monia ottamaan rokotuksen nyt, vaikka sitä eivät ole aiemmin ottaneet.

Samalla koronatilanne on heikentynyt valtakunnallisesti päivä päivältä. Sairaalahoidossa olevat potilaat ovat pääasiassa rokottamattomia, ja tartuntojen määrä kasvaa tasaista tahtia.

Terveysviranomaiset toivovat, että ihmiset ottaisivat koronarokotteen. Sen ensimmäisen, ja myös toisen annoksen. Näin ei kuitenkaan kaikkialla tehdä, kirjoittaa Yle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt