Yle: Näin uusi alkoholilaki vapauttaisi juomien kotivalmistusta

Alkoholilain uudistus purkaa runsaasti vanhaa sääntelyä.

Alkoholilain uudistuksen yhteydessä aiotaan siivota muun muassa vanhaa juomien kotivalmistusta koskevaa sääntelyä, kertoo Yle.

Nykyisessä alkoholijuomista ja väkiviinasta annetussa asetuksessa säädetään, että muita mietoja alkoholijuomia kuin olutta kotitaloudessa valmistettaessa on saanut raaka-aineina käyttää vain tuoreita tai kuivattuja hedelmiä, marjoja, rypäleitä tai raparperia sekä aromia antavia kasvinosia, ei kuitenkaan viljaa eikä siitä valmistettuja tuotteita.

Valmistuksen on pitänyt myös tapahtua niin, että raaka-aineet tai niiden käymisen yhteydessä syntyneet maku- ja aromiainekset ovat juomassa selvästi havaittavissa.

Uusi säädös olisi yksinkertaisempi.

– Siinä vain todettaisiin, että jokainen saa valmistaa käymisteitse sen mukaan kuin haluaa, johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Paason mukaan viinan kotipolttokieltoa ei kuitenkaan olla lieventämässä

– Peruslähtökohta on se, että kotona ei saa tislata edelleenkään, Paaso kertoo.

Lupia kotona tislaamiseen ei voitaisi myöntää jatkossakaan edes hakemuksesta. Myös kaupallinen juomien valmistus säilyisi uudistuksessa luvanvaraisena.

Valvira voi myöntää väkiviinan tai alkoholijuomien valmistusluvan rekisteröityneelle elinkeinonharjoittajalle tai yhteisölle. Tislauksen tiukkaa säätelyä on perusteltu myös sillä, että prosessissa syntyy viinan ohella myrkyllistä metyylialkoholia eli metanolia.

Alkoholilain uudistuspaketin olisi määrä mennä lausunnoille maalis-huhtikuun vaihteessa.

Kommentit