Verkkouutiset

Yle: Näin suojaudut nousevilta koroilta

Korkokaton lisäksi on myös muita tapoja pienentää korkoriskiä, asiantuntija muistuttaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sekä korkokaton ottaneiden että sitä suunnittelevien osuus on kasvanut Suomessa. Jopa kolmannes suomalaisista on suojannut lainansa korkokaton avulla ja yli 40 prosenttia lainanottoa suunnittelevista aikoo ottaa korkokaton, ilmenee pankkien edunvalvontajärjestön Finanssialan teettämästä tutkimuksesta. Asiasta uutisoi Yle.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori Elias Rantapuskan mukaan korkojen nousuun varautumiseen ei ole vain yhtä tapaa, vaan korkoriskiä voi hallita monilla eri tavoilla.

– Suomessa on kansainvälisessä vertailussa hirveän suuri osa asuntolainoista kiinni vaihtuvassa korossa, joka aiheuttaa sen, että ihmisillä on suuri piilevä finanssiriski, Rantapuska sanoo.

Finanssiriski tarkoittaa, että asuntolainan korko vaihtelee markkinatilanteen mukana ja lainan kuukausittaiset hoitokulut voivat äkkiä kasvaa jopa satoja euroja.

– Helpoin tapa on jättää riski ottamatta, eli pitää asuntolaina hyvin maltillisena, mutta se voi olla pääkaupunkiseudulla hyvin vaikeaa, ellei ole muuta varallisuutta. Jos on valmis ottamaan ison riskin, kannattaa sitoa koko laina vaihtuvaan korkoon, Rantapuska arvioi.

Jos taas haluaa vähentää korkoriskiä, voi koko lainan tai osan siitä sitoa kiinteään korkoon, tai ottaa lainaan korkokaton.  Rantapuskan mukaan valinnoissa riskinottokyky ratkaisee, mutta mitään yleispätevää ohjetta, joka toimisi kaikille, ei ole.

– Kehottaisin jokaista lainanottajaa tekemään skenaarioanalyysin eli laskemaan omat tulot ja menot, ja katsomaan, miltä oma talous näyttää, jos asuntolainan korko nousee viiteen tai jopa kymmeneen prosenttiin, Rantapuska toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)