Naisia ja lapsia al-Holin leirillä Syyriassa. LEHTIKUVA / AFP Delil Souleiman

Yle: Näin ministeriö pyrkii kotiuttamaan al-Holista ilman poliittista päätöstä

ISIS-leiriläisten lennättäminen charter-koneilla odottaa enää vain kurdihallinnon kuljetuksia.

Ylen tietojen mukaan al-Holin ISIS-leiriläisten palauttamiseksi on laadittu ”aktiivinen suunnitelma”, joka on toimeenpanoa vaille valmis.

Naiset ja lapset on määrä siirtää Suomeen, kun kurdiviranomaiset kuljettavat henkilöt Syyrian ja Irakin väliselle rajalle. Leiriläiset lennätettäisiin eri charter-lennoilla Suomeen.

– Ei ole skenaarioita, mihin valmistaudutaan, vaan selvä suunnitelma, joka on aktiivinen, operaation valmisteluun osallistunut lähde sanoo Ylelle.

Kurdihallinnon vartioimalla leirillä on tällä hetkellä noin kymmenen suomalaista naista ja 30 lasta.

Ulkoministeriön lokakuussa laatiman Korpi-suunnitelman tavoitteena oli siirtää kaikki henkilöt kerralla Suomeen. Marraskuussa kotiutus päätettiin tehdä erissä, jotta asiassa ei tarvitsisi tehdä poliittista päätöstä. Kotiutus oli tarkoitus tehdä vain viranomaispäätöksen ja konsulilainsäädännön nojalla.

Ylen mukaan projektin valmisteluryhmä koostuu ainakin ulkoministeriön, sisäministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, poliisin, keskusrikospoliisin, rajavartiolaitoksen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystyksen viranomaisista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt