Verkkouutiset

Yle: Näin hoitajat ja lääkärit suhtautuvat rokotuksiin

Ensimmäiset koronarokotteet annetaan noin 5000 työntekijälle teho-osastoilla, ensiavussa ja päivystyksen infektio-osastoilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yle kysyi neljältä terveysalan ammattijärjestöltä, miten jäsenistö suhtautuu alkaviin rokotuksiin.

Pian alkavat rokotukset aloitetaan kriittisistä työyksiköistä eli teho-osastojen, ensiavun ja päivystyksen työntekijöistä, jotka ovat suurimmassa koronan tartuntavaarassa. Suurin osa työntekijöistä on hoito- ja hoivayksiköiden sairaanhoitajia ja hoitajia. Noin kymmenesosa on lääkäreitä.

Miten kentällä on suhtauduttu rokotteeseen ja sen ottamiseen tässä ensimmäisessä vaiheessa?

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine:

– Tietysti hoitohenkilökunnan osalta meilläkin on ollut kyselyjä, että onko pakko ottaa. Tietysti yksilöillä voi olla tiettyjä syitä, minkä vuoksi he eivät voi ottaa rokotetta.

– Sitä jäsenistössä vähän surraan, murehditaan ja mietitään, mitä sivuvaikutuksia rokotteella voi olla. Tietysti positiivisesti suhtaudutaan siihen, että jos saadaan rokote joka tepsii, niin päästäisiin normaalielämään.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola:

– Suhtautuminen on varmaan aika kaksinaista. Toiset ovat tosi innoissaan, mutta toiset ovat vähän pelokkaita onko rokote turvallinen. Tästä sanoisin, että se on niin turvallinen kuin rokotteen on mahdollista olla. Suomessa on totuttu hyvin kattavaan rokotusohjelmaan, että siinä ei ole mitään uutta.

Lääkäriliiton puheenjohtajalta Tuija Rajaniemi:

– Lääkärit on hyvin toiveikkaita ja hyvin onnellisia, koska tämä on kuitenkin asia, jota on odotettu. Nyt tiedetään, että ensimmäiset saavat rokotteen jo tämän viikon sunnuntaina, niin se on ollut vähän niin kuin joululahja.

– Lääkärikunta pääsääntöisesti ottaa kaikki rokotteet ja tämä rokote erityisesti, koska se suojaa heitä itseään ja potilaita. Tämä nähdään positiivisena asiana myös siksi, että kun korona häviää Suomesta, meillä päästään hoitamaan muita tauteja, jotka vähän nyt ovat jääneet hoitamatta.

Tehyn kehitysjohtaja Sari Viinikainen:

– Tarkempaa tietoa rokotevaihtoehdoista on tullut vasta ihan viimeaikoina. Voi olla, että alussa siellä on vähän empimistä ollut. Nyt tietoa on saatavissa hyvin ja se lisää ymmärrystä siitä, että rokote on erittäin tärkeä. Tehyläiset ovat ihan varmasti nähneet mitä virus voi pahimmillan aiheuttaa. Sitä kautta halutaan tästä viruksesta eroon ja pääsääntöisesti suhtaudutaan myönteisesti siihen, että rokote on keksitty.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)