Verkkouutiset

Yle: Näin EU-vaaleihin vaikutetaan

Vaalivaikuttamisen takana epäillään olevan useita Venäjä-mielisiä tilejä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tänä sunnuntaina käytäviin EU-vaaleihin pyritään vaikuttamaan valeuutisilla ja Venäjä-mielisellä propagandalla, kertoo Ylen tuore selvitys.

Selvitys tehtiin yhessä viiden eurooppalaisen yleisradioyhtiön kanssa. Se tarkastelee, miten EU-vaaleista puhutaan suositussa viestipalvelussa ja levitetäänkö alustalla tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa tietoa.

Selvitys vahvistaa näkemystä, että yhä useammat EU:n kansalaiset altistuvat vääristellyille tai valheellisille uutisille. Aiemmin on esimerkiksi arvioitu, että vääristeltyä tietoa levittävät erityisesti laitaoikeistoa ja EU-vastaisia puolueita tukevat tahot ja sen kohteeksi on joutunut jo melkein puolet EU:n lähes 500 miljoonasta ihmisestä.

Venäjä-mielisiä valeuutisia

Ylen selvityksen mukaan esimerkiksi Twitterissä suosittuja EU-aiheista sisältöä tuottavat tilit, jotka kritisoivat voimakkaasti EU:ta. Tällaisiksi tileiksi mainitaan esimerkiksi Partisan DE ja Compact News.

Yhteistä tileille on muun muassa runsas Venäjä-mielisten medioiden jakaminen. Tilit jakavat paljon muun muassa Russia Today, Voice of Europe, Ruptly ja Sputnik News-sivustojen uutisia. Ne ovat suuria, eri kielillä toimivia Venäjän valtion rahoittamia mediataloja, jotka levittävät valeuutisia ja presidentti Vladimir Putinin politiikkaa voimakkaasti myötäileviä sisältöjä.

Compact Newsin jakamasta sisällöstä yli kolmasosa tulee Venäjältä.

Tileillä epäillään myös olevan ostettu propagandakoneisto. Tilien toimijoita ei toistaiseksi ole pystytty selvittämään.

– Joka tapauksessa näiden tviittien sisällöt tukevat Venäjän strategista narratiivia, jonka tarkoituksena on heikentää Euroopan yhtenäisyyttä ja lisätä polarisaatiota, sanoo viestintäpäällikkö Päivi Tampere Euroopan hybdiriuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta (Hybrid CoE).

Informaatiovaikuttamista myös Suomessa

Venäjämielisten tilien sisältöä on jaettu myös Suomessa. Yle löysi selvityksessä useita twitter-tilejä, jotka ovat levittäneet esimerkiksi Compact Newsin sisältöä. Partisan DE:llä ja Compact Newsillä on myös useita suomalaisia seuraajia.

Suomessa aktiivisia ”trollitilejä” arvioidaan olevan noin 200. DFPLabin tutkija Ben Nimmo arvioi, että disinformaation suitsiminen saattaa olla jopa vaikeampaa, kun asialla ovat Venäjän suoran toiminnan sijaan oman maan kansalaiset.

– On paljon vaikeampaa ratkoa poliittisesti, mitä asialle voisi tehdä, kun yksittäiset EU:n kansalaiset levittävät väärää tietoa samalla tavalla kuin venäläiset, Nimmo sanoo.

Selvitys toteutettiin yhteistyössä Suomen, Ruotsin, Hollannin, Itävallan ja Iso-Britannian yleisradioyhtiöiden sekä F-securen tutkijan kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)