Kiinnostuksessa kouluruokailuun on suuria alueellisia eroja. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ministeri järkyttyi kouluruoan suosion romahduksesta

Jari Lepän mukaan ruokailuinnokkuutta voitaisiin lisätä perusopetuslakia muuttamalla.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo hämmästyneensä uudesta kouluterveyskyselystä, jonka mukaan jopa 60 prosenttia koululaisista jättää kouluruoan syömättä ainakin kerran viikossa.

Tutkimuksen mukaan alueelliset erot ovat silti suuria.

– Olen syksyn aikana tullut siihen tulokseen, että tarvitsemme kovempia keinoja kouluruuan suosion vahvistamiseksi. Esimerkiksi perusopetuslakia muuttamalla voimme asettaa uusia vaatimuksia kouluruokailuun liittyen. Se on tehokkain keino saattaa kaikki koululaisemme samalle viivalle, Leppä sanoi Kouluruoka 70 vuotta -seminaarissa.

Ministeri lisäisi kouluruokailun velvoittavuutta eri keinoilla. Tällä hetkellä oppilaiden ottaminen mukaan kouluruokailun suunnitteluun on kouluille vapaaehtoista, mihin voi olla tiedossa muutos.

Jari Leppä esittää ruokailulle lukujärjestykseen merkittyä minimiaikaa ja opettajien läsnäolon lisäämistä. Uudistus edellyttäisi opettajien täydennyskoulutusta kouluruokailun pedagogisesta merkityksestä.

– Laissa voisi lukea päivittämisen jälkeen, että terveellinen välipala on tarjottava kerran päivässä, oppilaat vaikuttavat ruokalistojen sisältöön, ruokailulle on varattu riittävästi aikaa, ja ruokailu tapahtuu tiettyyn ikään asti aikuisten johdolla, Leppä sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt