Tytti Yli-Viikari pidätettiin huhtikuun alussa VTV:n pääjohtajan virasta. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Yle: Kukaan ei tiedä, kuka voi ehdottaa Tytti Yli-Viikarin eroa

Laki tai eduskunnan työjärjestys ei anna kysymykseen vastausta.

Eduskunnan säännöissä ei ole määritelty, kuka voi ehdottaa Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV:n pääjohtajan virasta pidätetyn Tytti Yli-Viikarin erottamista, Yle Uutiset kertoo.

Asiasta on pyydetty kirjallista vastausta oikeusoppineilta. Oikeusoppineet ovat kuitenkin eri mieltä siitä, tulisiko aloitteen tulla eduskunnan tarkastusvaliokunnan vai kansliatoimikunnalta.

Sekaannus voi johtaa siihen, että Yli-Viikarin erottaminen viivästyy.

– Tässä on tapahtunut virhe, kun asiaa ei ole huomattu säätää lakiin tai työjärjestykseen. Oma näkemykseni on, että tämän tapauksen jälkeen sääntöjä pitäisi tältä osin täydentää, tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) sanoo Ylelle.

Kokoomuksen kansanedustaja ja tarkastusvaliokunnan jäsen Pauli Kiuru huomauttaa, että eduskunnan työjärjestyksen mukaan myös yksittäinen kansanedustaja voisi aloittaa erottamisprosessin.

Kiuru pitää kuitenkin tärkeänä, että asia selviää. Kysymyksestä odotetaan kirjallista vastausta vielä kahdelta asiantuntijalta.

– Asiaa ei voi jättää ratkaisematta, koska muutoinhan meillä olisi virkamies, jota ei käytännössä voida erottaa, Kiuru sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt