Kuiva alkukesä on vaikeuttanut viljojen kasvua ympäri Suomea. Viimeaikaiset sateet tulivat liian myöhään helpottaakseen tilannetta.
Ylen mukaan myös oluen valmistuksessa käytettävän mallasohran kasvu on häiriintynyt. Olutteollisuus ei voi hyödyntää liian korkeita valkuais- tai fusariumpitoisuuksia sisältävää mallasohraa, joka voi olla pakko siirtää eläinrehuksi.
Tappiot ovat suuret erityisesti Kymenlaaksossa ja muualla Etelä-Suomessa, jossa sadot voivat jäädä alle puoleen tavanomaisesta. Tilanne on ollut edellisen kerran yhtä vaikea 1990-luvulla.
Loppukesän ja puintikauden kannalta ihanteellisia olisivat 18–23 asteen päivälämpötilat. Syksyn aikana laboratoriotesteissä selviää, kelpaako raaka-aine olutteollisuudelle.
– Toivon, että ei tarvitse olla huolissaan. Kyllä me jonkinlaisen sadon saamme kerättyä, olen luottavainen. Myös vanhoja varastoja on varmasti olemassa sen verran, ettei mallasta tarvitse alkaa tuoda ulkomailta, viljelijä Elina Valkeinen sanoo Ylelle.