Kymmenen kaupungin edustajat vastasivat myönteisesti kysymykseen, onko kaupunkisi kirjastoissa ollut ongelmatilanteita huumeidenkäyttöön liittyen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yle: Kirjastoista tullut huumeiden piikityspaikkoja

Päihteiden ja huumeiden käyttö näkyy kirjastoissa ympäri Suomen.

Yle uutisten suurimpien kaupunkien kirjastoihin tehdyn kyselyn mukaan yhä useampi Suomen kirjasto kärsii huumeongelmista.

Kirjastotoimenhoitajille suunnatussa kyselyssä käytettyjä huumeneuloja kerrottiin löytyneen ainakin Lappeenrannan, Rovaniemen, Joensuun, Kotkan, Kuopion ja Turun kirjastoista. Kymmenessä kirjastossa huumeiden kerrotaan aiheuttaneen ongelmia.

Muutamissa kirjastoissa on todistettu myös huumeiden käyttöön liittyviä varkauksia.

– Pääkirjaston ja isojen lähikirjastojen vessoissa piikitetään, ruiskuja ja ainejämiä löytyy jälkikäteen, kuvailee Lappeenrannan palvelujohtaja Leena Priha.

– Huumeiden käyttäjät ovat varastaneet kirjaston omaisuutta, ja tämä on erikseen todettu valvontakameranauhoitteilta. Varkauksia on useita parin viime vuoden aikana, Kotkasta kerrotaan.

Joissain kaupungeissa kirjastojen yhteiskäyttökoneita epäillään käytettäneen jopa huumekaupan pyörittämiseen. Tietokoneiden käyttäjiä on jouduttu poistamaan kirjaston tiloista järjestyksenvalvojien tai jopa poliisin avulla.

Kirjastojen huumeongelmat nousivat esille helmikuun puolivälissä Helsingin keskustakirjasto Oodin wc-tiloissa sattuneen välikohtauksen myötä. Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara kertoi tuolloin, että päihteiden käyttö ja huumeiden piikitys on kirjastossa arkipäivää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt