Verkkouutiset

Yle: Kansanedustajilta pimitetty tietoja Nato-yhteistyöstä – nootti valmisteilla

Sanna Marinin hallitus oli tietoinen tiedonvaihtoa koskevasta sopimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunta valmistelee noottia ulko- ja puolustusministeriölle, sillä kansanedustajilta on pimitetty joitakin tietoja Suomen yhteistyöstä sotilasliitto Naton kanssa, kertoo Yle.

Nootti koskee tiedonvaihtoon liittyvää sopimusta, jonka Suomi on sopinut Ruotsin ja Naton kanssa. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta ja puolustusvaliokunta saivat tiedon kaksi vuotta vanhasta järjestelyasiakirjasta vasta tämän vuoden helmikuussa.

Sopimusta koskevassa järjestelyasiakirjassa todetaan, että kriisiytyvässä tai vaikeassa tilanteessa Suomi, Ruotsi tai Nato voisivat erikseen sopia tiedonvaihdon ja vuorovaikutuksen syventämisestä. Suomi voisi esimerkiksi pyytää Natolta luottamuksellisia tietoja tai päinvastoin. Pyydetyn tiedon haltija päättäisi kuitenkin itse, luovuttaako se pyydetyt tiedot.

Perustuslain mukaan eduskunnan pitäisi saada tarvitsemansa tiedot viipymättä valtioneuvostolta. Valiokunnat kuitenkin saivat tiedon vasta ministeriön virkamiehiltä. Ylen lähteiden mukaan ulkoministeriö ja puolustusministeriö eivät ole kertoneet asiasta aiemmin kansanedustajille eikä järjestelyn olemassaolosta ole kerrottu julkisuudessa.

Perustuslakivaliokunta on alkanut selvittää tiedonsaantia, koska myös poikkeusolojen valmiuslain mukaisten asetusten taustatietojen saannissa on ollut vaikeuksia.

Järjestelyn sopimisen aikaan vuonna 2018 sinisten Timo Soini oli ulkoministeri ja saman puolueen Jussi Niinistö puolustusministeri. Tuolloinen keskustan Juha Sipilän johtama hallitus on tiennyt järjestelystä. Tieto on myös välitetty nykyiselle Sanna Marinin (sd.) johtamalle hallitukselle. Eduskunnalle tieto tuli vasta tämän vuoden helmikuussa.

Vielä ei tiedetä, johtuiko tiedon kertomatta jättäminen poliitikoista, virkamiehistä vai sotilaista. Myöskään valiokunnat eivät ole vielä arvioineet, kuinka merkittävästä järjestelystä poliittisesti ja sotilaallisesti on kysymys.

Puolustusvaliokunnalle ei ole ilmeisesti vielä selvinnyt sitäkään, kuka asiakirjan on lopulta allekirjoittanut tai hyväksynyt.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta ja puolustusvaliokunta aikovat esittää näkemyksensä ensi viikolla perustuslakivaliokunnalle annettavassa lausunnossa eduskunnan tiedonsaantioikeuksista.

Kun asia on selvitetty, ulkoasiainvaliokunta ja puolustusvaliokunta aikovat perehtyä itse järjestelyasiakirjan merkitykseen ja sisältöön siltä osin kuin se salassapitosäädösten perusteella on mahdollista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)