Luomun ja eettisen kaupan viinit kiinnostavat kuluttajaa. LEHTIKUVA/ONNI OJALA

Yle: Kansanedustaja ehdottaa Pohjois-Karjalaan alkoholiveron alennusta

Jussi Wihosen mukaan veroale voisi olla tapa tuoda tuloja rakennemuutoksesta kärsiville alueille

Kansanedustaja Jussi Wihonen (ps.) ehdottaa, että valtio voisi myydä tietyillä maantieteellisillä alueilla alkoholia alennetulla verokannalla, uutisoi Yle.

Wihosen mukaan veroale voisi olla tapa tuoda tuloja rakennemuutoksesta kärsiville alueille, kuten Wihosen omaan maakuntaan Pohjois-Karjalaan. Koko maahan veroalea ei siis olisi luvassa. Wihonen korostaa, että perussuomalaiset puolueena ei aja ehdotusta.

Kansanedustaja kertoo ihmetelleensä Balttian maihin suuntautuvaa viinarallia, jonka seurauksen suomalaiset hakevat ulkomailta Suomessa tuotettua alkoholia. Hän haluaisikin kääntää matkustajatuonnin ulkomailta Suomeen.

– Eikö voitaisi järjestää niin, että suomalainen alkoholi myytäisiin Suomen puolella? Vero jäisi Suomeen, eikä kenenkään tarvitsisi matkustaa laivalla Viroon pelkän alkoholin takia. Siinä on paitsi veronäkökulma, myös ilmastonäkökulma, Wihonen sanoo.

Wihosen mukaan alennetun alkoholin myynti pitäisi järjestää valtiollisen toimijan toimesta. Käytännössä myynnistä siis vastaisi Alko.

Wihonen ei usko, että paikallinen veroale lisäisi alkoholin kulutusta.

– Ihmiset käyvät hakemassa halvan viinan vaikka Kivennavalta, se ei tule ikinä muuttumaan. En tee tätä ehdotusta puliukkojen puolesta, vaan ainoastaan sen vuoksi, että valtio hyötyisi, Wihonen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt