Rokotteet tekevät taudin nujertamisesta koko ajan yhä helpompaa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Yle: Kakkosannoksen pistokset hidastavat rokotustahtia

THL:n mukaan rokotteita tulee tällä hetkellä noin 250 000 annosta viikossa.

Ensimmäisten rokotusten tahti hieman hidastuu toukokuussa, koska yhä suurempi joukko alkaa saada toista eli niin sanottua tehosteannosta, kertoo Yle.

Ensin vuorossa ovat terveydenhoidon henkilökunta sekä iäkkäät.

THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan tästä viikosta alkaen kakkosannoksia annetaan noin 80 000 viikossa.

Ensimmäisten annosten tahti pysyy Kontion mukaan tästä huolimatta varsin nopeana.

– Kyllä se pariksi viikoksi tässä hidastuu, vaikka rokotteiden määrät nousevatkin. Ne nousevat kesäkuun alusta vielä enemmän, eli silloin tämä taas tasoittuu ja ykkösannosten antotahti kiihtyy, Kontio sanoo Ylelle.

Suomessa siirryttiin pidempään, 12 viikon rokotusväliin hyvin aikaisessa vaiheessa. Monessa Euroopan maassa kakkosannoksia on jo annettu enemmän. Kontion mukaan siirtyminen pitkään antoväliin on kuitenkin ollut hyvä päätös.

– Tälläkin hetkellä tutkimukset näyttävät, että vasta-aineet eivät kuitenkaan vähene kolmen kuukauden aikana sillä tavalla, että suoja olisi merkittävästi heikompi. Ajatellaan, että pidempiaikaista suojaa varten tämä pidempi aikaväli saattaa olla jopa parempi.

Rokotustahti on kiihtynyt Suomessa kevään mittaan. Kontion mukaan nopeutuvaan rokotustahtiin on varauduttu.

Viime viikolla Suomeen saapui ennätysmäärä rokotteita, yli 400 000 annosta. Niistä lähes puolet oli Astra Zenecaa, joista suurinta osaa ei oteta ainakaan heti käyttöön.

Kontion mukaan rokotteita tulee tällä hetkellä noin 250 000 annosta viikossa. Niistä noin 200 000 on Pfizer-Biontechin rokotteita ja noin 35–40 000 Modernan rokotteita. Suomeen on tulossa myös Johnson & Johnsonin rokotteita, mahdollisesti noin 40 000 annosta viikossa.

Euroopan lääkevirasto EMAn odotetaan tekevän tällä viikolla suosituksen Johnson & Johnsonin rokotteen käytöstä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt