Sari Essayah. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Yle: Joulujuhla pois kirkosta? Sari Essayah haluaa kuulla perustelut

KD:n puheenjohtaja haluaa apulaisoikeusasiamiehen kuultavaksi eduskuntaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tulkintaa koulun joulujuhlasta uutena.

Kouvolassa koulu aikoi pitää joulujuhlan kirkossa. Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen antoi kuitenkin linjaukseen, jonka mukaan koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta.
Ratkaisun taustalla on Uskonnottomat Suomessa ry:n aiemmin tekemä kantelu Kouvolan kaupungin menettelystä, jossa yksi kaupungin kouluista järjestää joulujuhlansa kirkossa.

– Poikkeaa siitä, mitä aiemmin on linjattu ja Opetushallitus tulkinnut.

– Haluaisin kuulla apulaisoikeusasiamiehen perusteet, Essayah kommentoi tietoa tuoreeltaan Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Hän haluaa apulaisoikeusasiamiehen täsmentävän lausuntoaan vielä eduskunnassa.

Essayahin mukaan nykyinen käytäntö, jossa koulussa kirkkotapahtumien ohessa on tarjottava myös rinnakkaista toimintaa, on toimiva.

– Nyt ollaan positiivista uskonnonvapautta kutistamassa. Oikeusasiamies linjaa, ettei enemmistö saa osallistua kirkkojuhlaan.

Essayahilta udeltiin, eikö ole riittävää, että joulukirkko järjestetään erikseen ja sitten virallinen koulun juhla olisi koulussa. Essayahin mukaan koulut voivat käydä ahtaaksi, ja tällöin juhla on voitu pitää kirkossa. Hän painottaa, että eduskunnassa perustuslakivaliokunta on linjannut, että kristilliset traditiot voivat näkyä kouluissa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt