Pelko ulosotosta saa velkaongelmaiset ottamaan lisää lainaa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Yle: Huolestuttava trendi – moni hyvätuloinen velkakierteessä

Hyvätuloisten velkaongelmissa toistuvat usein samat syyt.

Yhä useampi kohtuullisesti tienaava on päätynyt velkaongelmiin. Ylen keräämissä ihmisten tarinoissa velkaongelmista ilmeni yllätys: kaikilla vastanneilla on työ, osalla jopa kohtalaisen hyvät tulot.

Velkaongelmaisia auttavassa Takuusäätiössä hyvätuloiset asiakkaat ovat jokaviikkoinen näky. Velkaloukkuun on joutunut ihmisiä, joilla on kolmen, neljän tai jopa viidenkin tuhannen euron bruttotulot kuukaudessa.

Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattilan mukaan he ovat ihmisiä, joilla ei välttämättä vielä minkäänlaista maksuhäiriötä. Niinpä he eivät näy tilastoissa.

Tyypillinen esimerkki siitä, mikä ajaa kohtalaisen hyvätuloisen ihmisen velkakierteeseen, on avioero ja sen jälkeinen asunnon hankinta. Toinen on lasten saaminen.

Takuusäätiön Mattilan mukaan pariskunnat saattavat usein yliarvioida tulonsa, kun eivät ole vielä saaneet lapsia. Kolmas on liiallinen optimismi omasta taloudesta.

Pelko ulosoton seurauksista on yleinen tunne velkavaikeuksiin joutuneista saavat ihmiset pakoilemaan maksuhäiriöitä ja ulosottoa ottamalla aina vain uutta lainaa.

Takuusäätiön Mattila neuvoo ihmisiä keskittymään siihen, etteivät lainat pääse kasautumaan. Korkeakorkoiset velat pitäisi pyrkiä maksamaan niin nopeasti pois kuin pystyy.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt