Valviran sulkema Attendon hoivakoti Alavudella. LEHTIKUVA / TIMO AALTO

Yle: Hoivakoteihin tiedossa laajoja tarkastuksia

Kuntia on kehotettu tehostamaan vanhustenhoidon valvontaa eri puolilla maata.

Vanhustenhoidon puutteita koskevien ilmoitusten määrä on lisääntynyt jyrkästi viime viikkojen aikana. Tilanne on Ylen mukaan venyttänyt aluehallintovirastojen eli avien valvontaresurssit monin paikoin äärimmilleen.

Julkisuudessa olleet väärinkäytökset ovat kannustaneet ihmisiä ilmoittamaan myös esimerkiksi päihde- ja mielenterveyskuntoutujia koskevien palveluiden puutteista.

– Meihin on oltu yhteydessä kunnista, kuntayhtymistä, vanhustenhuollon toimintayksiköistä ja hätääntyneet omaiset ovat olleet yhteyksissä, Pohjois-Suomen avin Hanna Toiviainen sanoo.

Aluehallintovirastojen kerrotaan muistuttaneen kuntia yksityisten sosiaalipalveluiden valvontavastuusta. Osaa kunnista on myös kehotettu tehostamaan hoivakotien tarkastuskäyntejä, jotka voidaan tehdä ilman ennakkoilmoitusta.

Esimerkiksi Lapin kuntia on pyydetty tarkastamaan kaikki alueellaan toimivat vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköt. Itä-Suomessa vastaava tarkastuskehotus koskee valtakunnallisten palvelutuottajien yksiköitä.

– Vahvasti vastuutamme kuntia hoitamaan oman ruutunsa, kunnilla on kuitenkin ensisijainen vastuu yksityisiin sosiaalipalveluihin, Länsi- ja Sisä-Suomen avin ylitarkastaja Saija Kujansuu toteaa Ylelle.

Tarkastuksissa tullaan kiinnittämään huomiota erityisesti henkilöstömitoitukseen, lääkehoidon epäkohtiin sekä ulkoilun ja viriketoiminnan puutteisiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt